Докато светът продължава да се бори с екстремни горещи вълни

...
Докато светът продължава да се бори с екстремни горещи вълни
Коментари Харесай

Кое е най-добрата дреха, когато горещините са непоносими

Докато светът продължава да се бори с рискови горещи талази, които стават все по-редовни с помощта на изменението на климата, облеклото, което носим, ​​е жизненоважен съставен елемент за това по какъв начин да се охладим. Изследователите са разкрили, че посредством носене на подобаващи облекла е допустимо климатизацията да се увеличи с 2C (3,6F) – което в дълготраен проект би икономисало забележителна сила, както икономисване на пари, по този начин и понижаване на излъчванията на парникови газове.

И по този начин, какво би трябвало да носим?
Цвят и дизайн

Що се отнася до цвета, множеството хора носят бяло през лятото – тъй като считат, че най-важно е, че бялото отразява слънчевите лъчи, вместо да гълтам светлината, както черното.

Тази доктрина обаче става малко по-сложна, когато стартираме да приказваме за дебелината и кройката на облеклата, тъй като топлината не идва единствено от слънцето – тя идва и от телата ни. Когато тази топлота от телата ни доближи белите облекла, тя се отразява назад към нас.

През 1980 година изследване за какво бедуините – радикално, полуномадско население, обитаващо пустинни региони на Арабския полуостров, Близкия изток и Северна Африка – носят черни плебеи в пустинята, откри, че излагането на топлота е същото, без значение дали членовете на племето носят черно или бели облекла.
„ Количеството топлота, получено от бедуин, изложен на горещата пустиня, е същото, без значение дали той носи черна или бяла тога “, отбелязва изследването. „ Допълнителната топлота, погълната от черната тога, се губи, преди да доближи кожата “, се споделя в него.
Така че кройката на облеклото в действителност е по-важна от цвета . Ако обаче ще носите прилепнали облекла, спрете се на бялото. Тъкани с текстура – ​​ който постоянно се употребява в спортните поло тениски – също оказват помощ да повдигнете облеклата от кожата си, вместо да останат компактно прилепнали.

Материята значение
„ Вашият избор на плат е от решаващо значение “, споделя стилистът и фешън публицист Хедър Нюбергер. " Ако носите огромен дънков гащеризон - ще ви е доста по-горещо от приятеля, с по-стеснено облекло, направено от марля или шифон. ", представен от BBC.

Що се отнася до прилягането, леките тъкани като памук и коприна нормално висят по-добре свободно от плетивата. Това е изключително значимо, когато е влажно – при суха горещина единствено изпичането може да е задоволително, тъй като потта ще се всмуква от тялото ви и ще се изпари в жегата. Когато е влажно и горещо, въздухът към вас към този момент е кондензиран с водна пара, което значи, че потта, която преди малко са попили облеклата ви, няма къде да отиде.

Всички текстилни произведения улавят до известна степен инфрачервеното излъчване, предавано от тялото, което ни оказва помощ да се стоплим в студено време – само че не е идеално в парещ ден и по тази причина носенето на дишащи облекла е значимо. Памукът без покритие, ленът, найлонът и полиестерът се класифицират до известна степен като дишащи тъкани – което значи, че разрешават на потта и топлината да излизат през материала. Те обаче са разнообразни от попиващите тъкани, които интензивно издърпват водата от тялото ви.

Памукът и полиестерът всмукват и отразяват по-голямата част от инфрачервеното излъчване, което ги допира – съвсем 99% – което значи, че постоянно наподобяват бели в инфрачервените изображения. Но тези материали пропущат и 30-40% от забележимата светлина. Тази композиция може да накара тялото да се затопли по-бързо, в сравнение с другояче, съгласно откриватели от Масачузетския софтуерен институт (MIT). Това се случва, тъй като входящата забележима светлина може да генерира топлота, която по-късно не може да излезе като инфрачервено излъчване, генерирано от тялото.

Но другият охлаждащ механизъм на тялото – изпотяването – също играе роля . Памукът всмуква влагата, само че не изсъхва бързо, тъй че в случай че се потите доста, облеклата ви ще останат мокри, което ги прави по-малко комфортни. Ленът е необятно употребен, защото има отлична дишаемост заради огромните си нишки, само че като памука съхне постепенно. Мериносовата вълна е известен избор за феновете навън, защото е дишаща и води влагата, без да задържа миризма.

Найлонът и полиестерът се употребяват в множеството дейни дрехи, защото водят влагата и изсъхват бързо – само че резервират миризмата. Изследванията също по този начин демонстрират, че найлонът има по-висока всмукване на влага и по-добри качества за изпичане от полиестера, само че съхне по-бавно. Синтетичните нишки като найлон и полиестер обаче могат да се усещат неловко, когато се намокрят, а едно изследване предложи да носите облекла от бамбук, който е слаб проводник на топлота и не прави компромис с комфорта.

Ако в действителност желаете да се охладите, тогава се съблечете изцяло – стига това да е уместно, несъмнено, споделя Джордж Хавенит, професор по физиология на околната среда и ергономия в университета Лафбъро в Лестършър, Обединеното кралство. Дрехите защищават кожата ви от изгаряне, само че е по-добре да сте голи, с цел да се охладите. Колкото по-малко облекла носите, толкоз по-голяма е опцията за топлообмен посредством изпарение сред кожата и въздуха. Въпреки че, несъмнено, отбраната на кожата ви от ултравиолетовите лъчи е приоритет.

Намокрих се
Може би най-хубавият метод да останете хладни в жегата, когато става въпрос за облекло, в действителност е просто да носите мокри облекла, показва Allain. Водата се нуждае от топлинна сила, с цел да се изпари, и до момента в който прави този преход от течност към газ, тя употребява топлината, идваща от тялото ви, охлаждайки кожата ви и понижавайки телесната температура.

Така се оказва, че изборът на облекло, с цел да останете готини, е малко по-сложно от елементарното мятане на бяла тениска. Но подобаващата материя, подобаващата кройка и понякога напръскване с вода, когато е допустимо, би трябвало да ви оказват помощ да поддържате ниска температура, когато живакът се нагрее – и да спестите и от климатик.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР