Докато спортният министър Радостин Василев си играе на каубои и

...
Докато спортният министър Радостин Василев си играе на каубои и
Коментари Харесай

Държавата абдикира от спорта, а влакът за Олимпиадата в Париж вече потегля

Докато спортният министър Радостин Василев си играе на каубои и се занимава с това по какъв начин да уязви една или друга спортна федерация, до Олимпийските игри в Париж към този момент остават единствено две години и няколко месеца. Скоро стартират разнообразни квалификации, задават се огромни шампионати. Българският спорт е оставен без пари, а ММС се държи с най-големите ни спортни звезди като мащеха със заварени деца. Държавата е тотално абдикирала от спорта и към този момент четвърти месец липсва финансиране на федерациите от страна на ММС.

Две олимпийски шампионки към този момент откриха мощ в себе си, с цел да изрекат това, което знаят всички. Но недоволството пораства и както наподобява лавината скоро ще опустоши зализания министър на спорта. " Вече четвърти месец ние сме без бюджет. Това леко изнервя обстановката. Изнервя ни и нас самите. Вкарва се едно терзание, тъй като наближава най-важното съревнование в края на май, а подготовката не върви както би трябвало. Това персонално ме тормози. Искам просто да имам естествените условия, с цел да си проведа подготовката по най-хубавия метод. “ Това съобщи каратистката Ивет Горанова, която на Олимпиадата в Токио донесе за България първо злато от 2008 година.

" Караме на мускули и заеми ", отсече шефката на биатлона Екатерина Дафовска, единствената българка със злато от зимни олимпийски игри. С тези си думи Дафовска си навлече инспекция от Радостин Василев и ултиматум да върне близо 100 000 лв. на министерството. Единият от доводите - дали се пари за младежкото международното състезание в Солт Лейк Сити. Не било в контракта. Все едно става въпрос за селската спартакиада по времето на социализма. Медалите от шампионата не важат, те са отвън контрактите на страната. Световно безсрамие, да се върви на състезание на планетата! Защо не си седяха в България, с цел да приветстват новата прическа на министъра!

Действащият състезателен министър Радостин Василев, прочут с прякора Руди Гела, основава международни прецеденти в спорта. Да държиш 4 месеца федерациите без пари, спортистите и треньорите да се чудят какво да вършат, с цел да поддържат някакво равнище, непрекъснато да падат от календара надпревари в обособените спортове – това си е връх, разясняват от Спортната палата. Федерациите са обезпокоени, защото очевидно хоризонтът не настоящето държавно управление ще се окаже много къс и нищо чудно идващият министър да вземе образец от „ смяната “ и още веднъж да не получат финансирането си. А времето изтича.

Изненадващо е, че от множеството федерации, ръководени от сякаш огромни мъже и бойци с топки, единствените смели се оказаха шефовете в джудото, които чистосърдечно си признаха, че не са плащали заплати от декември, с цел да се оправят с европейското си състезание в София. Мълчат всички останали. Бокс, битка, волейбол, баскетбол.

Липсата на финансиране на федерациите в средата на април е още по-странно и необяснимо на фона на рекордния бюджет, с който разполага сега ММС. Радостин Василев ръководи 123 553 900 лв., което е с 27% повече по отношение на 2021 година. От тях 73 138 500 лв. са за спортните федерации, а в това време треньори, спортисти и чиновници безусловно мизерстват… Да, бюджетът на страната бе признат със забавяне и към този момент за нищо не става, само че в касата на Гела влязоха по 1/12 от миналогодишния бюджет. Без да се харчат.

За " зализаното министърче ", както го назовава Венци Стефанов, сега е безспорен приоритет да откри метод да конфигурира Димитър Бербатов за началник на БФС. Тази заповед е пристигнала от най-високото за него равнище. Прави го и поради близкия си другар Георги Градев и ненависта си към Борислав Михайлов.

Наши източници настояват, че тъкмо преди така наречен конгрес на 18 март в НДК Бербатов е прекарал цялостен следобяд в министерския кабинет на третия етаж в ММС. За всички е ясно за какво Василев се появи в зала 3 на НДК - с цел да ревизира персонално организацията. Но доста бързо се изниза. Ако се организираше същински конгрес, той щеше да има покана от страна на БФС. Като всеки естествен министър досега. ФИФА и УЕФА напълно предстоящо показаха терзанията си от обстановката.

За месеците в Спортната палата Радостин Василев се видя с повече футболни деятели, в сравнение с с шефове на федерации. Не приема никого. Но откри време да речем за съветския олигарх Умар Кремльов, поради който боксът най-вероятно ще излети от олимпийската стратегия. А сега е един от глобените от Европейски Съюз.

А по какъв начин се управляваше спорта до преди година? Договорите за финансиране на всички федерации се сключваха до края на януари, а те можеха да разполагат с парите си още в самото начало на годината. А резултатът се видя с медалите на Олимпийските игри в Токио. Където нашите спортисти се подредиха в Топ 30 в света и регистрираха най-успешното си показване на този конгрес от Сидни 2000 насам…

„ Въпреки че имаше високи условия при Кралев федерациите имаха нужната сигурност и можеха изцяло умерено да възнамеряват подготвителния развой и календара си за идната година “, разясняват в Спортната палата. И дават обещание скоро да се появят обществено, с цел да потърсят правата си.

До тогава - пари няма, няма и спорт… А влакът за Париж към този момент потегли. Да не се окаже, че до момента в който се кумим, сме изпуснали и влака, и медалите.

Коментар на
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР