Докато се стигне до шефовете на службите и респективно тяхната

...
Докато се стигне до шефовете на службите и респективно тяхната
Коментари Харесай

Бивш шеф на ДАНС: В службите трябват много други промени, преди шефовете

Докато се стигне до шефовете на службите и респективно тяхната промяна, има и би трябвало да се свършат доста други неща. Това мнение изрече в студиото на БТВ Цветлин Йовчев, някогашен шеф на ДАНС.

В момента и изпълнителната власт, и президентът играят детинска игра в опълчването си по тематиката за службите. Йовчев го дефинира като " детско политическо държание, извънредно незряло ", което обаче деформира в това число и политическите процеси. " Тръскането на службите " - това да престане, прикани Цветлин Йовчев и двете страни.

Като незряло той дефинира и поръчката, че " не може да се работи с този човек ", само че и отхвърли на президента да свика КСНС " с тези хора " . Също по този начин и първичният отвод да се смени основния секретар Петър Тодоров, чиято фигура се отразява на цялата на системата. Изказа и подозрението в предлаганите промени, с които да се отнеме балансиращата функционалност на президента при назначенията. " Смисълът на споделената отговорност е да се избегнат непрекъснати лъкатушения на службите ", изясни Йовчев.

Проблемът с съветското въздействие в службите значително е преодоляно , даже и поколенчески, защото множеството хора към този момент са се пенсионирали. Има обаче доста пробойни в тази посока, защото в " България сме обект на дейна съветска агитация , уточни още Цветлин Йовчев. Той обаче не вижда никаква реакция от страна на ръководещите да се оправят с това. Не става въпрос за шпионаж и съветски сътрудници в службите, а става въпрос за благоприятни условия да се реагира на кибер заканите и хибридната опасност. В момента службите ни нямат нито запас, нито потенциал да отговорят на тези нови действителности , да не приказваме за ръководство на системата, съобщи Йовчев. " Така че доста неща би трябвало да се свършат, с цел да стигне до началниците. "

Службите нямат пълномощия да работят върху медиите и обществените мрежи, изключително при граничните обстановки с цензура и нарушение на правата на индивида. Нужно е обаче да се създаде механизъм за това, като там имат роля и службите . На пропагандата би трябвало да се дава отговор с обстоятелства и тя да бъде разобличавана, уточни някогашният началник на ДАНС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР