Докато съюзниците от НАТО отхвърлят призивите за изпращане на сухопътни

...
Докато съюзниците от НАТО отхвърлят призивите за изпращане на сухопътни
Коментари Харесай

Германски войници ще бъдат разположени в Литва от 2027 г.

Докато съдружниците от НАТО отхвърлят апелите за изпращане на сухопътни войски в Украйна, към 5000 немски бойци се готвят за задача в Литва от 2027 година Това ще бъде исторически ход, който съставлява първо непрекъснато разполагане на немски войски след Втората международна война. Германският министър на защитата Борис Писториус посети бойци, основани в Бавария.
Имаме опит с контингенти в чужбина, в това число посредством бойната група. Въпреки това изискванията тук са разнообразни, защото приказваме за няколко години. И в доста случаи бойците са съпроводени от фамилиите си.
Борис Писториус – министър на защитата на Германия

Германия ще разположи два бойни батальона в Литва след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна преди две години. Засилването на сигурността в балтийската страна е задача с висок приоритет на фона на възходящи опасения за евентуална офанзива от Москва, чийто анклав Калининград граничи с Литва. Някои бойци са доброволци за тази задача.
Имам приятели, които желаят да отидат в Литва. Има такива, които желаят да останат. За мен няма сходна алтернатива. Аз послужвам на страната си, а посредством това послужвам и на Европа. Литва е Европа, това беше значимо за мен при избора ми. Това споделих и на фамилията си.
Александер – боец, който ще бъде трансфериран в Литва

Постоянната дислокация на немските войски ще бъде единствено на 100 км от границата на Русия. НАТО се надява, че разполагането на войските ще отбрани Литва, защото има опасения, че Русия може да нападна 60-километровия сектор от полско-литовската граница, наименуван „ пропастта Сувалки “, в случай че спорът ескалира.

Разходите по преместването и поддръжката се правят оценка на към 30 милиона евро на месец.

Германският боен министър Писториус сподели, че към 50% от частите, дислоцирани в Бавария, са изразили интерес да се реалокират в Литва. Обединеното кралство, Канада и Съединените щати също разполагат с контингенти в източноевропейски страни.

 

Лив Щрауд – сътрудник на Euronews в Берлин
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР