Докато Съединените щати се опитват да се оттеглят от Китай,

...
Докато Съединените щати се опитват да се оттеглят от Китай,
Коментари Харесай

Борбата между САЩ и Китай поставя Европа в печеливша позиция

Докато Съединените щати се пробват да се отдръпват от Китай, Европа се оказва в много сладка позиция.

През по-голямата част от мандата си до момента президентът на Съединени американски щати Джо Байдън поддържаше изострен звук към Китай, наричайки втората по величина стопанска система в света най-сериозния съперник на Америка. Дипломатическият разговор сред двете страни доближи доста неустойчив стадий по-рано тази година, когато Вашингтон упрекна Пекин, че употребява шпионски балони за приемане на разследваща информация от американски военни обекти.

Ястребовата политическа позиция на Съединени американски щати по отношение на Китай значи, че Китай би трябвало да усъвършенства връзките си с Европа, с цел да смекчи въздействието на контрола върху износа. Следователно, Китай има тласък да работи интензивно за възстановяване на връзките с Европейски Съюз “, сподели Анна Розенберг, началник на геополитиката в института „ Амунди “, пред CNBC.

Длъжностни лица в Европа възприеха малко по-различен метод от администрацията на Байдън, предпочитайки да заемат по-мека позиция по отношение на Пекин, признавайки смисъла му за европейската стопанска система. Данни от европейската статистическа работа (Евростат) демонстрират, че Китай е бил третият максимален покупател на европейски артикули през 2021 година

„ Европейски Съюз е в доста друга обстановка от Съединени американски щати, които явно преследват водено от политики отцепване с Китай “, сподели Джейкъб Къркегаард, задграничен старши помощник в Института за интернационална стопанска система „ Петерсън “.

Погледнат от Китай, Европейски Съюз е най-важният пазар с високи приходи, до който към момента има значително безграничен достъп. Това, от своя страна, прави доста по-малко евентуално Китай интензивно да се пробва да ограничи търговията с Европейски Съюз “, сподели Къркегаард, добавяйки, че Китай „ има доста да губи от комерсиална война с Европейски Съюз “.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през последните месеци настоя за политика за понижаване на риска от Пекин – понижаване на зависимостта от страната в сериозни браншове, като първични материали и полупроводници. Европейските чиновници обаче не са даже близо да поддържат цялостен раздор на икономическите и дипломатическите връзки.

„ Политическата нужда от понижаване на риска в връзките сред Европейски Съюз и Китай е изцяло друга от връзките сред Съединени американски щати и Китай. В свят, характеризиращ се със съревнование сред Съединени американски щати и Китай, Европейски Съюз е най-важният стопански сътрудник и за двамата – това дава на Европейски Съюз обилни политически изгоди по отношение на Пекин и Вашингтон “, сподели още Къркегаард.

Единният пазар на Европейски Съюз, където стоките и услугите се движат свободно през границите, е дом на 23 милиона компании и над 450 милиона консуматори, съгласно данни на Европейския съвет.

Не желаеме да подхранваме съперничеството сред Съединени американски щати и Китай “, сподели пред CNBC чиновник на Европейски Съюз, който не пожела да бъде назван заради сензитивния темперамент на обстановката. „ Предпочитаме да успокоим нещата... без да бъдем наивни “, сподели още той.

Американската изразителност по отношение на Китай леко се успокои след срещата на водачите на Г-7 през уикенда, като Байдън затопли концепцията за понижаване на риска, вместо изцяло да отдели двете най-големи стопански системи в света.

Пекин не хареса концепцията водачите на Г-7 да се съберат, с цел да подлагат на критика политиките на Китай. Вследствие на срещата комунистическото държавно управление наложи възбрана на своите компании да купуват от американския производител на чипове Micron.

Алисия Гарсия-Ереро, старши помощник в европейския мозъчен концерн Bruegel, сподели, че Европа може да не се окаже в лесна позиция на фона на това напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

„ Всъщност, доста се колебая, че това ще се случи “, сподели тя във връзка с вероятността Вашингтон и Пекин да търсят Европа за нейните стопански връзки.

Китай подхваща доста ответни дейности против Европа по доста способи и чувството, че Европа е все по-зависима от Китай – този тип стратегическа взаимозависимост за зелена сила става все по-ясна “, сподели тя, отбелязвайки, че Пекин е наясно, че лостът се резервира, защото Европа се стреми да развие по-устойчива стопанска система.

Китай е най-големият снабдител на няколко сериозни първични материали в света, съгласно изследване, оповестено от Европейската комисия, които се употребяват в артикули, като електрически транспортни средства.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР