Докато растящите цени на храните продължават да сеят хаос в

...
Докато растящите цени на храните продължават да сеят хаос в
Коментари Харесай

От авокадо до кафе - храни, които започнаха да поевтиняват

Докато растящите цени на храните не престават да сеят безпорядък в международен мащаб, потребителите в някои райони регистрират известно понижение при готварското олио, кафето и авокадото.

Цените на тези хранителни артикули стартират да падат, макар че към момента остават релативно високи, демонстрират последните данни за цените на храните.

В Азиатско-Тихоокеанския район цените на индийското слънчогледово и палмово масло са паднали надлежно със 7% и 12% сред края на май и юни, съобщи информационния уебсайт за селскостопански артикули Tridge, представен от CNBC.

През същия интервал цените на палмовото масло в Бангладеш се сринаха с близо 25%.

Във Виетнам цените на кафето на едро са паднали с близо 5% през юли спрямо началото на войната в Украйна в края на февруари.

От другата страна на земното кълбо цените на авокадото от най-големите производители Мексико, Перу и Колумбия са паднали.

Цените на едро на мексиканското авокадо се намалиха с 27% сред юни и юли, до момента в който цените на колумбийското авокадо паднаха с близо 40 на 100.

В случая с авокадото обаче работят други сили. Пазарът на авокадо беше ударен от свръхпредлагане на перуанско авокадо, което също оказа напън за понижаване на цените на авокадото в района.

Прекъсване на веригата за доставки

Въпреки че към момента се движи покрай рекордно високи стойности, показателят на цените на храните на Организацията на обединените народи по издръжка и земеделие се намали за трети следващ месец през юни, отвън върха през март. Хранителният показател наблюдава месечната смяна в международните цени на кошница от хранителни артикули.

Спадът през юни отразява спада на интернационалните цени на растителни масла, зърнени храни и захар, само че цените на млечните артикули и месото са се нараснали, сподели организацията по храните на Организация на обединените нации.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО също сподели, че интернационалните цени на храни като пшеницата са паднали през юни спрямо май, само че към момента са доста високи след съвсем рекордните равнища през май. Цените към момента са с 48,5% по-високи от същото време на предходната година.

Може да има известно облекчение, защото Русия и Украйна подписаха съглашение за обновяване на износа на зърно през Черно море в петък след месеци на обсада.

Около 20 милиона тона зърно са блокирани в украинското пристанище Одеса, най-голямото пристанище в Украйна. Но часове след договорката с посредничеството на Организация на обединените нации съветска ракета удари Одеса.

За Азиатско-тихоокеанския район цените на храните към момента не са достигнали своя връх, защото те са склонни да изостават от световните придвижвания, сподели Сонал Варма, основен икономист на Nomura за Индия и Азия.

Според него страни като Сингапур, Южна Корея, Филипините и Индия евентуално ще видят най-високото нарастване на цените на храните през втората половина на тази година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР