Докато премиерът Борисов подмята висши чиновници нагоре и надолу като

...
Докато премиерът Борисов подмята висши чиновници нагоре и надолу като
Коментари Харесай

Нека сме наясно: България се напати от `лоялни` служители

Докато министър председателят Борисов подмята висши служители нагоре и надолу като топки за жонглиране, един въпрос стърчи без отговор: Лоялни или способени хора трябват за държавната администрация? Лоялни - кому?

“Българската работа ”, при която всяка власт сменя фрагментите в администрацията със “свои ”, създава лоялни чиновници с бързината на фотоснимачка. Затова надали ще е проблем да се откри различен антонантонов за мястото на Антон Антонов, прокиснал единствено 2 месеца като шеф на Националното тол ръководство в Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ). Или за креслата на другите двама, споделили същата нерадостна орис - Веселин Давидов, отговорник за електронната система за събиране на такси за републиканската пътна мрежа, и Радослав Николов, консултант в политическия кабинет на районния министър.

Ето това е и казусът за жителите, пострадали от все по-ниското качество на услугите, от все по-неработещата, а в същото време множаща се администрация. Смяната на един предан, който се е издънил, с различен, не трансформира типовите характерности на системата. В нея виреят единствено типажи, привикнали към средата, както микроорганизмите на дъното на Черно море - към убийствената централизация на сероводород. И е въпрос на време някой от новите лоялни да се провали.

Достатъчно доказателства има. Неосъщественото е-правителство, в което са заровени, по калкулации на Българската стопанска камара 2 милиарда лв. (1.02 милиарда евро) за интервала 2002-2016 година, е същият “гьол ” като неосъществената АЕЦ “Белене ”, за която са изхарчени над 3 милиарда лв. (1.53 милиарда евро) на българските данъкоплатци.

Колко преданост е здравословна

Лоялността е значимо качество за всеки жител - въпреки светът да познава задоволително кървави образци на преданост към нация, само че не и към страна.

Важна е за политик - въпреки българската политика да прелива от прескоци в партии, да вземем за пример от залязваща в ръководеща партия, освен това с каузален претекст за “десница на концепциите, не на личностите ”.

Важна е за служителите и министрите - с цел да пазят националните ползи, въпреки да се съгласяват търговски разногласия сред българската държавна компания “Булгартрансгаз ” и съветската “Газпром ” да се вземат решение в Руската търговско-промишлена палата в Москва.

Важна е за всяка компания, която създава артикули или дава услуги, с цел да успее на първо време да сътвори, а след това да задържи лоялните клиенти.

Винаги има потребност от преданост. Всъщност произходът на думата “лоялен ” идва от френската дума loyal, а тя - от латинската lēgālis, което значи “законен ”, това е и едно от смислите - податливост да се придържаме в границите на закона. Не в теснопартийните скоби.

Монтирането на избрани места на значими за водача (и за партията?) хора без нужната експертиза играе неприятни смешки. С такава стартира първият мандат на ГЕРБ и Бойко Борисов, вследствие на което при започване на 2010 година Румяна Желева (българският претендент за еврокомисар, бел.а.) се насочи с танцова стъпка към изхода на Брюксел, както написа Financial Times. Като външен министър тя също не остави значима диря. Всъщност ето какво остана от политическата й кариера - бекграунд в журналистическа обява за хора, издигнати посредством лостовете на ръководещата партия, само че непригодни за заеманите от тях постове.

Засвидетелствана към Лидера и Партията-на-власт преданост е кариерен парашут освен в източноевропейски демокрации. През юни 2019 година “тестът за преданост ”, предоставен от американския президент Доналд Тръмп на служителка от Бюрото за интернационалните организации на Държавния департамент, провокира скандал. Мари Стъл, някогашен лобист за храни и винен блогър, правила инспекции в обществените мрежи на дипломати от кариерата, с цел да откри дали са задоволително лоялни към президента - да наблюдава за каквито и да било признаци на политическо противоречие и да изследва дали са подкрепили политики от епохата на Обама (по информация на Foreign Policy). Същото, което вършеха преди време в аналогова и тоталитарна България доносниците на Шесто ръководство на Държавна сигурност за битка против идеологическата измама.

Прииждат нови...

" Бушон ” е рисково занимание. Може да ти докара обвиняване, с каквото се снабди някогашният към този момент заместник-кмет на София по превоза Евгени Крусев. Младежът, който на 27 години, без сериозна експертиза, оглави един от най-тежките ресори на най-големия град в България - и две години по-късно получи обвиняване в длъжностно закононарушение поради ремонта на столичната улица “Граф Игнатиев ”. Предшественикът му Любомир Христов се измъкна с оставка, след следствие на Нова телевизия, че брачният партньор на депутатка от ГЕРБ е спечелил социална поръчка за възобновяване на 60 спирки в София. Осветени бяха връзки на Христов с депутатското семейство. “Това беше неговият метод на работа: неспазване на обещания, безнаказаност, индиферентност и пренебрежителност ” - по този начин от неправителствената организация “Спаси София ” разясниха оставката му през 2016 година

Друг “бушон ” - Филип Златанов, някогашният началник на услужливата към властта Комисия за попречване и откриване на спор на ползи, индивидът, който не успяваше да запомни “поръчките ” и по тази причина записваше в две тефтерчета кой да бъде “ударен ” и кой “оправен ”, се покри в чужбина. С постановената си присъда от 3 години условно. Преди това изчезнаха и тефтерчетата с буквите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., както и името на президента Росен Плевнелиев.

Но прииждат нови... Благодарни на партийните си благодетели, дали в услуга на страната цялата си лакомия и непросветеност.

Горко ни.

Дойче веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР