Докато на запад се стремят да превърнат градския транспорт в

...
Докато на запад се стремят да превърнат градския транспорт в
Коментари Харесай

Градският транспорт в България - без технологични изисквания и климатици

Докато на запад се стремят да трансфорат градския превоз в мечтан метод за напредване у нас обновяването на автопарка е спорадично, без съответни софтуерни условия и без критерии за улеснение на пасажерите.
Това демонстрира изследване на положението в няколко града на страната, което сподели, че в случай че има някакво възобновяване на автопарка, то е по-скоро в огромните градове, написа БГНЕС.
Благоевград и Русе, макар, че са известни с рисковите си температурни върхове, към момента се обслужват от транспортни средства без климатични съоръжения. В Пловдив казусът с обезпечаването на естествена температурна среда към този момент е решен в градския превоз. А в София е въпрос на шанс дали човек ще попадне във возило, в което е рисково да се движиш, или в актуален и еко превоз, предлагащ всички улеснения.
Трамваи като сауна и относително прохладни рейсове в столицата
Заради остарелия си автопарк столицата ни се подрежда измежду един от най-замърсените градове в Европа. Трудно е да се каже, че градският превоз предлага комфорт на своите пасажери. Макар напоследък да има опити нещата да се трансформират.
София постепенно и бавно обновява автопарка на градския си превоз. Но още не се вижда вероятността той да стане желан метод за предвижване на столичани и посетители на столицата. Въпрос на шанс дали ще попаднеш в по-ново возило, което предлага обикновени улеснения.
Като че ли най-оптимистично наподобяват нещата при автобусния превоз, при тролейбусния към момента има прецеденти, в които возилата се движат като на магия, а за трамвайния превоз на доста места нещата са просто трагични. При извънредно високите температури това лято единственото несъмнено място, където пасажерът може да откри хладина е метрото, множеството автобусни линии и единствено някои от трамвайните мотриси. Централната част на града се обслужва със относително освежен авто- и тролейбусен парк, само че придвижването примерно по трамвайните линии 10, 18 основава чувството за същинска сауна, в която както и да застанеш, ти е обезпечено щедро изпотяване и поява на зной.
Новите еко рейсове, които се движат от юли тази година /официално бяха показани на 25 юли на площада пред храм-паметника " Св. Александър Невски " /, са оборудвани с климатици, с нископодови инвалидни отвори. В началото те бяха едвам 20 и се говореше за още 40, които да тръгнат най-късно до 2 август и да обзет северните региони на столицата. Целта е да бъдат сменени част от 30-годишните дизелови рейсове, които са доста сериозен замърсител на въздуха в София. Те са допълнение на програмата на Столичната община за възобновяване на градския превоз. От новите 60 рейса годишно ще бъдат спестени близо 1 млн. и 300 хиляди въглеродни излъчвания, пресметнаха в общината.
Последното възобновяване на тролейбусния парк е от 2014 година, когато през септември бяха пуснати 50 нови тролея. Новите тролейбуси са оборудвани с климатик в салона за пасажери и в кабината на водача. От общината показват, че на 17 септември бяха признати и пуснати в употреба последните 4 от общо 50 нови нископодови тролейбуси по плана " Проект за интегриран столичен градски превоз ", финансиран по Оперативната стратегия " Регионално развиване ".
Новите тролейбуси обслужват линиите " 1 ", " 2 " и " 5 ", като се планува да бъдат пуснати и отчасти по " 9-та " тролейбусна линия, по която се движат тролеи в окаяно положение, а за обезпечаване на търпими градуси вътре не може и дума да става.
Старите трамваи, в които човек има възприятието, че ще се разпаднат както се движат, през февруари 28 от тях бяха сменени с мотриси втора ръка от швейцарския град Базел. Новите остарели машини са създадени през 1989 година и се чака да бъдат в употреба по софийските улици още 10-15 години. Мотрисите са с 55 седящи и над 150 правостоящи места и се движат по линиите 3,6 и 12. От организацията „ Спаси София “ предизвестяват, че за швейцарските мотриси са нужни и добре поддържани трасета. В София мрежата на доста места към момента е в окаяно положение
Предишното „ модернизиране “ на трамвайния автопарк беше през 2014 година, когато 20 броя нови трамвайни мотриси, с съвременна климатична апаратура бяха пуснати по софийските улици. Общата стойност на плана възлиза на 33,784 млн. евро. Само от въпросните 20 боря нови мотриси се икономисват близо 5000 тона въглероден окис. " Историята на София е обвързвана с историята на трамвая. Затова и той е знак на София ", сподели столичният кмет Йорданка Фандъкова. Първият трамвай в София е пуснат в придвижване, през 1901 година, или преди 113 години. Той е потеглял от пл. " Възраждане " и е стигал до пл. " Славейков ".
На хладно в градския рейс за Пловдив към този момент не е единствено фантазия
Термометърът това лято в Пловдив рядко пада под 35 градуса, само че за разлика от други години, пасажерите в Градския превоз се радват на комфорт. В колите се поддържа температура от 25 до 28 градуса, а климатиците се включват още в 9 часа. Не беше по този начин до неотдавна, рейсовете караха с отворени прозорци, а пасажерите вътре примираха от горещина. За разлика от други градове, където публичният превоз остана общински, в Пловдив всички линии бяха приватизирани още през 2006-та година и контролът върху тях по този начин или другояче се отслаби. Години наред действаше и разпоредба, в която настоящите климатици бяха изтървани като изискване. Това породи съществени проблеми на пасажерите. После, обаче, компаниите - превозвачи гладко обновиха возилата си с нови, а самата природа на конкуренцията ги накара да съблюдават изискването за климатиците, което въпреки всичко беше наложено при новите търгове. Така през днешния ден, в случай че някой се качи в рейс без климатик в Пловдив, повода по-скоро е повреда на устройството или някой изостанал прекомерно остарял рейс.
100 транспортни средства без климатици обслужват градския превоз в Русе
100 транспортни средства, благосъстоятелност на три търговски сдружения, обслужват градския превоз в Русе. „ ЕГГЕД “ АД дава отговор за тролейбусните линии, като разполага с 41 тролейбуса, а рейсовете – общо 59 на брой, се обезпечават от „ Шанс 99 “ ООД и „ Геокомерс “ ООД. След като близо 10 години нямаше общинско транспортно сдружение, от април 2017 година нещата към този момент са разнообразни. С решение на Общинския съвет общината закупи 100 % от „ ЕГГЕД “, като преди този момент делът й бе единствено 35 на 100.
„ Искам да подчертая, че във типа, в който е сега, това не е градският превоз, който общинска администрация желае да съществува. Така го наследихме, само че с придобиването на 100 % от акциите на „ ЕГГЕД “ АД сме си сложили като съществена цел усъвършенстване на градския превоз в частта тролейбусен транспорт “, разяснява пред БГНЕС отрасловият зам.-кмет Наталия Кръстева.
Проблемите, от които се оплакват жителите, най-често са свързани с пропуснати курсове на някои написания, както и липса на превоз в късните часове, когато работещите се прибират от втора счита. Тъй като общината има опция за непрестанен надзор посредством центъра за видеонаблюдение, това се следи всекидневно и на превозвачите се постановат наказания за несбъднат, пропуснат или просрочен курс. Другият главен проблем е недоброто отношение от страна на екипите на транспортните средства по отношение на пътуващите. Там обаче пълномощията на администрацията са лимитирани. „ Това, което ни дава опция съгласно договорите да постановяваме наказания, го вършим. Оттам насетне, защото става дума за външни компании, търговски сдружения, притежателят има оперативна автономия в своите трудово-правни връзки със самия личен състав да изисква правила на положително държание, на добър външен тип. Но по този начин или другояче, това, което можем да глобяваме съгласно договорите, го вършим “, изясни Кръстева.
Необходимостта от по-модерен автопарк е явна и за пасажерите, и за общината. В момента в транспортните средства няма климатици, защото при провеждането на конкурс за отдаване на линиите на външни превозвачи не е имало такова условие. „ Това е събитието и към днешна дата, такива са били конкурсните условия към 2012 година, когато е извършен състезанието. Съответно тримата превозвачи са разполагали с тези транспортни средства, отговаряли са на конкурсните условия и са били оповестени като спечелили състезанията “, изясни зам.-кметът Наталия Кръстева.
Договорите изтичат през 2022 година, само че в това време общината към този момент е оповестила социална поръчка за създаване на нова транспортна скица, въз основа на която да се усъвършенстват маршрутите и разписанията. Схемата би трябвало да бъде подготвена до края на 2018 година, когато най-вероятно ще се разгласят и нови състезания за превозвачи, с нови условия за осъвременяване на автопарка.
В Благоевград удовлетворени от градския превоз поради ниската цена на билета, 96 на 100 от рейсовете - без климатик.
Макар, че рейсовете по линиите на градския превоз в Благоевград са втора употреба и 95 на 100 без климатици, жителите на града са удовлетворени от обслужването, най-много поради ниската цена на билета. Тя е 80 стотинки за всичките градски линии, които са основно четири на брой, обслужвани от 50-на рейсове на две компании. Движат се на две смени от 5 до 22.30 часа.
През града и към прилежащите му села пътуват към този момент най-вече МАН-ове и мерцедеси, сменили отпреди година-две, изчезналите като тип „ Икарус”-и, наричани „ барутарници” от хората, ползващи към момента бавния градския превоз
„ Единицата” потегля от базата в жк. „ Еленово”, минава през центъра на града и обръща в село Рилци, на 3 км. от града. Връща се по противоположния път. „ Двойката” свързва кварталите „ Еленово” и „ Струмско” с центъра на града, през час маршрутът й се удължава до новия гробищен парк. В събота и неделя пътнико-потокът е основно за там.
„ Тройката” се движи до село Покровник, а „ десетката” потегля от кв. „ Орлова чука”, минава през „ Струмско”, по-късно около КАТ, минава пред Югозападния университет, през поликлиниката и „ финишира” пред стадион „ Хр. Ботев”.
Има и две линии до селата Бистрица и Марулево, и толкоз.
В рейсовете от градския превоз в Благоевград билетите се закупуват от кондуктор, който пътува по целия маршрут. Така генерално е решен казуса с гратисчиите. Качиш ли се в рейса – посреща те кондукторът, който ти продава билета и толкоз.
„ Юли и август са мъртви месеци, няма нито възпитаници нито студенти, никакъв оборот, возим по трима-четирима пасажера, печем се в рейсовете на 40-градусовите жеги”, само че какво да се прави, оплакват се кондукторите на „ Пътнически превози”.
Автобусите на две компании правят транспорта на пасажери по линиите на градския превоз, които се броят на пръстите на едната ръка. Това са „ Пътнически превози” ООД и „ Бистрица”-96. И двете са частни, въпреки, че първата е излишък от бившето дружество „ ДАП-Пътнически превози”. Тя има 26 броя рейсове, всичките импортирани от Германия, нито един няма климатик. Ролята на подобен играе отворената по време на придвижване предна врата на рейса. Толкова рейса - 25, има и втората фирма-„ Бистрица”-96. Нейните рейсове също са втора употреба, само че са по-нови от тези на конкуренцията. Два или три от тях имат и климатици.
„ Само София, Варна, Бургас или Пловдив може да си разреши да закупи нови рейсове за градския превоз. С цена на билета от 80 стотинки, „ починал от всякъде” пътнико-поток, такситата вървейки пред рейсовете ни и по този начин обирайки клиентите и то освен по градските линии, возейки ги на цената на автобусния билет, по какъв начин да купим нови автобуси”, оплака се по телефона шефът на „ Пътнически превози” Петър Демерджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР