Докато кризата с климата се разраства и марките за бърза

...
Докато кризата с климата се разраства и марките за бърза
Коментари Харесай

Може ли плетенето да забави глобалното затопляне?

Докато рецесията с климата се разраства и марките за бърза мода все по-често са обект на нападки за ролята им в увреждането на планетата, плетенето става все по-популярно, а съгласно някои то може да способства за закъснение на световното стопляне, заяви „ Евронюз “.


През септември Лион беше в разгара на преждата, защото френският град беше хазаин на фестивал на плетенето.

В изискванията на продължаваща климатична рецесия, за чието задълбочаване частично се упреква стилната промишленост, доста фенове на модата търсят други възможности.

Плетенето е занимание, което е относително елементарно за асимилиране и е известно, че е пристрастяващо, когато го усвоите. Освен това то е продължение на концепцията " направи и поправи ", която от ден на ден се възприема от хората.

Какъвто и да е сезонът, на подиумите в четирите фешън столици - Лондон, Ню Йорк, Париж и Милано, евентуално ще видите някаква форма на плетиво.

Италианската първокласна къща Fendi изпрати модели на подиума в разнообразни разновидности на тази материя като част от сбирката си за пролет/лято 2024 година - и те не бяха сами.

" При трикотажните платове не е належащо да наподобяват безусловно съвършено, има хубост в несъвършенствата на плетивото, вижте единствено новата сбирка AW23 на Vivienne Westwood ", сподели стилният анализатор Дженифър Валдердорф.

На този подиум бяха показани безчет " разплетени " продукти, в това число изхабен сиво-кафяв пуловер с отпечатан върху него претекст на маймуна от пролетната сбирка на Westood за 1993 година - опирайки се на концепцията, че облеклата не би трябвало да бъдат " носени един път и по-късно изхвърлени ".

Мили Абрамс от Tribe Yarns е съгласна с това, че известността на трикотажните дрехи на стилния подиум и носени от известни персони въодушевява доста хора.

" Плетенето нормално е заклеймявано като старомодно и остаряло. Въпреки това в последно време се следи вълна от звезди и инфлуенсъри, които разпространяват плетената мода, което докара до внезапен поврат в известността на занаята. По-младите генерации към този момент употребяват плетенето като занимателен и съвременен метод да изразят себе си, като основават стилни и неповторими фешън визии с стеснен бюджет ", сподели Абармс.

" Плетенето е муден развой и всяка дреха може да отнеме доста време, което значи, че хората, които сами създават облеклата си, ще имат по-малък и по-подходящ дрешник и е по-малко евентуално да купуват продукти от бързата мода, които няма да носят ", твърди Реймънд Лам, фешън специалист от Vendula London.

" Дрехите от бързата мода нормално не са проектирани да устоят доста дълго, а от време на време материалите не са задоволително издръжливи, с цел да си коства да се поправят. Като плетат сами облеклата си, производителите управляват какво употребяват и могат да подсигуряват, че употребяват висококачествени материали, които да подсигуряват дълготрайността на дрехата ", сподели още Лам.

" Влакната, употребявани за плетене, по-често са естествени или естествени смеси, което ги прави по-устойчиви от синтетичните материи ", съобщи стилният специалист и добави, че хората, които се посвещават на плановете си за плетене, " изпитват възприятие на горделивост от това, че носят произведения, които сами са създали от нулата ".

Освен че са доста по-подходящи от евтините, всеобщо създавани облекла от рафта, доста почитатели на модата, които са се захванали с плетене, споделят, че това е метод да си обезпечат неповторима дреха, съобразена тъкмо с техния жанр.

" Плетенето е най-хубавият поминък за поощряване на устойчивата мода и битка с изменението на климата. Тъй като от ден на ден хора сами основават фешън продукти, това на собствен ред значи, че търсенето на бърза мода е по-малко ", изясни Мили Абрамс.

„ Причината? Плетенето спомага за понижаване на излъчванията на парникови газове посредством обезпечаване на висококачествени и дълготрайни елементи от облеклото, което води до по-малко дрешници за еднократна приложимост... Това подсигурява по-малка потребност от многочислени елементи от облеклото и по-скоро по-малък дрешник, цялостен с обичани неща ", добави Абрамс./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР