Докато класическият обир на банка остава назад в миналото, атаките

...
Докато класическият обир на банка остава назад в миналото, атаките
Коментари Харесай

Мастило цапа непоправимо банкнотите при взрив на банкомат, неизмиваемо е по ръцете. Взривяването на машините за кеш става безсмислено

Докато класическият грабеж на банка остава обратно в предишното, офанзивите върху банкомати нарастват с всяка година в Европа от 2011 година насам. Извършителите се нуждаят от към 3-4 минути, с цел да вземат парите. Вероятността да бъдат хванати е дребна.

Ние към този момент не сме изключение – 17 банкомата са атакувани у нас от началото на годината. Случаите повдигнаха въпроса за сигурността на машините за пари и ограниченията, които подхващат банките. Специалистите по сигурност споделят, че в случай че в банкоматите се инсталират устройства, които да боядисват парите при влияние върху него, хем няма да има загуби, хем закононарушението ще спре.

Според ръководителя на Асоциацията на банките Петър Андронов такива ограничения обаче не се разискват, тъй като „всеки самичък взема решение въпросите по какъв начин да се охранява“. Според Андронов банкоматите са добре предпазени. „Най-вече те са покрити със СОТ, върху тях има видеонаблюдение, те са застраховани и не на последно място – сумите, които има в настрана устройство, не са толкоз огромни. Нивото на защите е премного в този момент. Разбира се, всеки може да реши дали е належащо освен това да направи“.

Дотук добре. Банкерът мисли банкерски. Някой губи ли? Не.

Изпълнителният шеф на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян е на малко по-различно мнение. „ Защитата на банкоматите е едно постоянно съревнование сред „добрите и лошите“, тъй като банките постоянно търсят компромис сред сигурността и удобството на клиента “, споделя той.
„В престъпния свят има моди на най-различни неща. Явно в този момент е модата на микровзривовете на банкомати“, счита банкерът.
Хампарцумян сочи, че има метод по какъв начин банкоматите да станат по-устойчиви и засяга два разновидността: или по-малко пари да се съдържат в тях, или устройствата за изтегляне на пари да се слагат на по-труднодостъпни места.

Но епидемията за взривяване на банкомати добива обилни размери. Засега с изменчив триумф за крадците, само че с действителна опасност за почтени жертви. Едва когато загине човек ли ще решим, че тази мода не е безобидно начинание и е можело да бъде пресечена в точния момент. Още повече че в по-напредналите страни от дълго време е измислено ефикасното противопоставяне на този вид престъпност. Която там е била на мода преди 4-5 години.

В Германия да вземем за пример банките са намерили сполучливи способи да защитят парите в АТМ-ите.

При гърмеж банкнотите биват напръскани с мастило от специфични ампули. След такива случаи потърпевшите банки ги връщат на централната банка (Bundesbank). В Националния център за разбори на повредени пари сумата бива открита в лаборатория и бива върната като нови банкноти на банките.

„За предходната година броят на случаите, при които банки предават повредени след гърмеж банкноти на централната банка, е двуцифрено число“, сподели за „БАНКЕРЪ“ представител на немския профилиран център.Оттам припомниха, че през 2015-а тези случаи са били 63, а година по-рано – 116.

За намаляването на случаите на взривяване на банкомати огромен принос има една компания, която създава банкомати, особено оборудвани против взривяване.Това е една дребна фамилна компания, която от 140 години създава трезори. Казва се STACKE, работи в немския град Аахен. Фирмата с 50 служащи е измислила така наречен „абсорбиращи силата модули“. Това са специфични модули, които се инсталират в отделението с парите на банкомата. „Почти всички немски банки демонстрираха интерес към продукта ни, огромна част от тях към този момент дадоха поръчки.“, споделят от компанията.

Поставянето на подобен модул на един банкомат коства към 3000 евро. Това не е основна сума, тъй като един нов банкомат коства към 20 000 евро. А банкоматите, които одобряват и внасяне на суми, са още по-скъпи. На всеки 6 години уредът би трябвало да бъде реновиран, тестван или напълно сменен. Месечната поддръжка на един банкомат коства на съответната банка приблизително към 2000 евро.

Голяма част от банкоманите към този момент са оборудвани с мастилена отбрана. Това обаче не е наложително, а целесъобразно и всяка банка сама да взема решение на какво да разчита.

В Швеция, Белгия и Франция е наложително по закон всеки банкомат да е оборудван с мастилници, които при опит за разтрошаване на банкомата да ги заливат с мастило и по този метод да ги вършат негодни.

„Когато мастилото попадне по кожата, няколко дни няма по какъв начин да се отстрани. За полицията по този метод е по-лесно да открие причинителя. Още по-лесно е, когато и обществото знае за тази система. Когато всеки знае, че банкнотите с петна са от грабеж на банкомат, тогава нито един нарушител няма да има късмет да изхарчи откраднатото“, споделят от немската полиция.

Служители от немски банки споделят: „На черния пазар към този момент има специфични разтворители, които отстраняват мастилото от банкнотите, без да ги повреждат. Има и черен пазар за омастилени банкноти.“

Някои производители на системи за омастиляване на банкноти пък оборват тези изказвания: „Нашия мастилен разтвор е най-високият вик на техниката и сме безусловно уверени в това, че не може да бъде почистен или отстранен. Това е доказано и посредством голям брой сертифицирания на известни европейски институти. Няма случаи, в които измиването да е било сполучливо.“

Но макар ожесточената конкуренция сред банкоматните терористи, от една страна, и банкерите и полицията – от друга, взетите ограничения с омастиляването на банкнотите имат всесилен възпиращ резултат.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР