Докато интересът към компактните фотокамери намалява, търсенето на модулни апарати

...
Докато интересът към компактните фотокамери намалява, търсенето на модулни апарати
Коментари Харесай

Бизнесът с фотоапарати оцелява въпреки смартфоните

Докато ползата към компактните фотокамери понижава, търсенето на модулни апарати със сменяеми фотообективи пораства

Световнитe продажби на фотоапарати са намалели с 11% в стойностно изражение до 3,9 млн. евро през първата половина на 2018 година

Смартфоните засегнаха доста съществено бизнеса на производителите на компактни фотоапарати, само че макар спада в продажбите, този пазар оцелява. И това се дължи на фотокамерите от премиум клас, които не престават да набират известност измежду потребителите и също по този начин способстват растежа в бизнеса със сменяеми фотообективи.

Какво сочат пазарните изследвания? Световнитe продажби на фотоапарати са намалели с 11% в стойностно изражение до 3,9 млн. евро през първата половина на 2018 година, в съпоставяне със същия интервал на предходната година, по данни на анализаторите от Gfk. Спадът в броя на продадените устройства е 15%, а по-малкото понижение на приходите се изяснява с растежа в продажбите на премиум фотокамери.

Съществено въздействие върху развиването на пазара на фотокамери оказват така наречен  сродни промишлености, в частност – телекомите. Колкото по-добри стават камерите на смарт телефоните, толкоз по-малко потребителите се замислят за покупка на фотоапарат, като това важи изключително за всеобщия пазар.

Компактните фотоапарати могат да бъдат сменени от смарт телефоните, които към този момент имат двойни и тройни камери с широкоъгълен фотообектив и хубав боке резултат. Показателно е, че сегментът на фотоапаратите с вградени обективи намаляваше с 30% годишно в интервала от 2013 до 2017 година

Но по едно и също време с намаляващия интерес към компактните камери, пораства търсенето на систематични фотоапарати – модулни устройства със сменяеми фотообективи, като се повишават и цените им. Световните продажби на систематични камери доближават 1 милиарда евро през първото полугодие.
още по тематиката
Най-голям доход за доставчиците на камери със сменяеми обективи генерират апаратите от премиум клас, изключително моделите, които поддържат фотоси във формат 4К и Wi-Fi трансфер – техните продажби са нарастнали с 90%. Премиум-камерите носят съвсем 45% от приходите при фотоапарати със сменяеми обективи.

Често потребителите купуват настрана фотоапарат и обектив към него, според от своите потребности (портретни фотоси, пейзажи и т.н.). Подобни камери се продават на цени над 1500 евро без обектив, а наклонността се следи при всички видове фотоапарати със сменяеми обективи, включително огледални и безогледални. През първото полугодие международните продажби на фотоапарати със сменяеми обективи надвишават 3 милиарда евро.

Изместването на пазара на фотокамери в посока на премиум устройствата въздейства мощно и на пазара за обективи. Данните за първите 6 месеца сочат, че продажбите на сменяеми фотообективи възлизат на 1 милиарда евро. Най-популярни са обективите за безогледални камери (системни фотоапарати), приходите от които – над 700 хиляди продадени устройства – са се удвоили.

Ритейлърите, профилирани в продажбите на фототехника, печелят от наклонността към покупки на апарати от премиум клас. В световен мащаб този вид търговци към този момент управляват 44% от пазара, като съвсем 70% от техните доходи идват от продажби на камери с цена 1000 евро нагоре. Около 30% от бизнеса с фотокамери се прави през интернет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР