Докато гледате морето от звезди, вероятно се питате същото, което

...
Докато гледате морето от звезди, вероятно се питате същото, което
Коментари Харесай

Физик твърди, че в звездите вероятно са скрити извънземни послания

Докато гледате морето от звезди, евентуално се питате същото, което и учени, и философи се чудят от години - в случай че има толкоз доста евентуални светове, къде са всички, за какво към момента никой не се е свързал с нас?

Решенията на така наречен Парадокс на Ферми варират от ужасяващи до в действителност ужасяващи. Нов теоретичен труд обаче, който към момента не е претърпял партньорска оценка, предлага нова опция – ами в случай че извънземните известия са скрити в самите звезди? Идеята е на квантовия физик Тери Рудолф от Имперския лицей в Лондон.

Според него в случай че извънземните желаят да поддържат връзка на големи дистанции без знанието на други, те евентуално ще създадат по този начин, останалите типове, вслушващи се в небесата, да не могат да разграничат посланията им от топлинната радиация. Основният принцип е, че типовете, които живеят на големи дистанции между тях измежду звездите, биха могли да изпращат послания, като вплитат протони в обособени звезди. Как? Като трансформират светлината, която една от тях излъчва, въздействайки върху друга. Впоследствие предавателят би могъл да ревизира известието им, като следи втората звезда чрез линейна оптика.

„ Протоните могат да се популяризират на милиарди светлинни години и да резервират забележителна квантова кохерентност – написа Рудолф. – Съответно едно от следствията е, че една много напреднала цивилизация може да прави квантови неразрашутелни премерване на броя на протоните при подобаващи режими на светлина, предавани от звездите – по подобен метод, че потребно заплитане в огромен мащаб да може да се популяризира от последвалото свободно предаване на светлината из Вселената. “

Според него методът ще е изключително прелъстителен за параноичните извънземни, защото е извънредно сложен за разграничаване от естествените топлинни сигнатури.

„ Предимството е, че когато гледаме към звездите и виждаме само топлинна радиация, ние нормално заключваме, че Вселената е празна – написа той. – Може би обаче тя е изпълнена с извънземен бъртвеж и други форми на дистрибутирана квантова обработка на информация, скрити в корелациите на тази радиация. “

Въпреки че този способ е извънредно комплициран, съгласно законите на физиката – такива, каквито са известни на човечеството – той е изцяло вероятен. Разбира се, Рудолф не споделя изрично, че извънземните поддържат връзка точно по този метод, просто че това е метод, по който те биха могли да поддържат връзка. Всъщност ще разберем, че дадена софтуерно напреднала извънземна цивилизация употребява звездите като интергалактически WhatsApp само в случай че тя реши да ни каже, че го прави.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР