Докато еврото носи очевидни ползи за Хърватия и нейната икономика,

...
Докато еврото носи очевидни ползи за Хърватия и нейната икономика,
Коментари Харесай

Какво се случва с цените в Хърватия след три месеца в еврозоната

Докато еврото носи явни изгоди за Хърватия и нейната стопанска система, някои консуматори показаха угриженост по отношение на вероятни спомагателни нараствания на цените след прекосяването от националната валута към еврото. Тези страхове имат дълга история в еврозоната, написа money.bg. Медиите и част от обществеността постоянно подозират, че доставчиците на услуги, като да вземем за пример заведенията за хранене, по-специално употребяват опцията от промяна на валутата, с цел да покачат прекалено цените си.

Този спор по отношение на ценовия резултат от прекосяването към еврото беше извършен в няколко страни след влизането в обращение на евробанкнотите и монетите през 2002 година Немският език даже създаде дума за този възприемаем резултат: „ Teuro “ (от „ teuer “, което значи „ скъпо “ на немски).

И по този начин, каква е картината в Хърватия два месеца след приемането на еврото? Накратко, има лек ценови резултат в бранша на услугите, само че като цяло малко доказателства за широкообхватен ексклузивен ценови резултат, приближаващ в допълнение към настоящата инфлационна наклонност.

За два месеца в еврозоната: Хърватия регистрира взрив на подправените евробанкноти, ето кои са най-честосрещаните от тях

Увеличението на подправените евро към този момент е видяно от ресторантьорите

Нека се върнем обратно: повишението на цените, обвързвано с въвеждането на еврото, може да произтича от: закрепени разноски, свързани с прекосяването към единната валута; практики на закръгляване до атрактивни ценови нива; и незаслужено ценообразуване от страна на компаниите вследствие на липса на бистрота на цените и конкуренция в избрани браншове.

Това е първото прекосяване към валутата, което се прави в среда на висока инфлация в еврозоната. Този факт евентуално улеснява компаниите да начисляват повече, в сравнение с би било целесъобразно от нараствания на разноските или скокове в търсенето. Въпреки че хърватските управляващи са приложили няколко ограничения, ориентирани към отбягване на неоправдани нараствания на цените, в това число относително дълъг интервал, през който би трябвало да се демонстрират двойни цени, са докладвани необикновени нараствания на цените след прекосяването към еврото, изключително в бранша на услугите.

Каква е връзката сред влизането в еврозоната и златните запаси?

Ако погледнем по-отблизо, Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ) за януари и февруари 2023 година той демонстрира, че инфлацията в Хърватия е траяла наклонността си на закъснение в годишно изражение, намалявайки от 12,7% през декември 2022 година на 12,5% през януари 2023 година и 11,7% през февруари 2023 година

Месечната инфлация беше 0,3% през януари 2023 година, което е по-малко, в сравнение с в някои други страни от еврозоната. Цените на храните и услугите се покачиха, до момента в който цените на енергийните и неенергийните промишлени артикули се намалиха спрямо декември 2022 година Тъй като някои съставни елементи на ХИПЦ демонстрират ясно изразена сезонност, от Европейската централна банка (ЕЦБ) сравниха месечните данни за януари 2023 година с записаните през месец януари през предходните 10 години, с цел да се разпознават необикновени отклонения от историческия модел.

„ Установихме, че месечният ритъм на напредък на цените на услугите през януари 2023 година е извънредно висок спрямо предишните януарски показания. За разлика от това месечните нараствания на цените за другите съставни елементи бяха в сходство с историческите модели. По-конкретно в бранша на услугите питейните заведения, заведенията за хранене, фризьорските салони, както и медицинските и зъболекарските услуги означиха високо нарастване на цените “, регистрират от ЕЦБ.

През февруари 2023 година месечният напредък на хърватския ХИПЦ беше 0,2%, едно от най-ниските покачвания в страните от еврозоната. В допълнение, всички съставни елементи на ХИПЦ, в това число услугите, демонстрират месечен напредък в сходство с минали закономерности.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР