Докато България лежи удобно на дъното по брой ваксинирани в

...
Докато България лежи удобно на дъното по брой ваксинирани в
Коментари Харесай

Как Великобритания ваксинира 15 милиона души

Докато България лежи комфортно на дъното по брой имунизирани в Европейски Съюз и ние се чудим в коя имунизационна фаза сме, класацията безапелационно оглави Англия, която в средата на февруари сложи връх и имунизира 15 милиона души. Британското държавно управление разгласи това свое желание още преди седмици и въпреки задачата да изглеждаше повече от амбициозна, то съумя да потвърди, че с съответна организация няма невъзможни неща. Изглежда като че ли Обединеното кралство е постоянно една крачка пред другите страни – бе измежду първите, одобрили имунизациите, първа стартира имунизирането и първа доближи рекорден брой ваксинирани. Как го прави?

Скоростта не всеки път убива – от време на време избавя

Надхим Захауи, който дава отговор за имунизационната акция в страната, съобщи, че на минута се слагат по 1000 ваксини. Стратегията на Англия е елементарна – да се слагат оптимален брой ваксини допустимо най-бързо. За задачата имунизационната организация е основана преди самите ваксини – още предходната пролет започнаха да се вършат тестванията на AstraZeneca.

През май държавното управление основава работна група, която е ангажирана да обезпечи достъп до милиони дози. Общо ще бъдат обезпечени 367 милиона дози от седем разнообразни ваксини. Лондон изпреварва останалите, като поръчва авансово 100 милиона дози от имунизацията на AstraZeneca и Оксфорд, още преди тя да е потвърдила успеваемостта си. Създават се и обекти за произвеждане на няколко ваксини на родна земя, с цел да може цикълът на произвеждане, доставка и имунизиране да е затворен и да се случва скоростно.

Англия първа утвърди ваксина на Pfizer  (още на 2 декември 2020 г.), като следеше от близко клиничните проби. Стана първата страна в света, въвела и тази на AstraZeneca, която се употребява от януари. Тази ваксина беше утвърдена от Европейски Съюз едвам месец по-късно, като някои страни взеха решение да не я слагат на лица над 65-годишна възраст заради липса на информация за действието върху тази група.

Веднага след утвърждението на имунизациите бяха основани над 1000 имунизационни центъра. Повечето от тях са в лечебни заведения, само че има и такива на необикновени места – в църкви, музеи, игрища. С помощта на армията Англия провежда най-голямата логистична интервенция след Втората международна война, с цел да пригоди обществени пространства за имунизационни пунктове. Така всеки жител има къде да отиде покрай дома си и да се ваксинира, което е изключително значимо за най-възрастните хора, които са и водещата рискова група. Сформирани са и мобилни екипи за имунизация, което обезпечава  капацитет за имунизиране на два милиона души седмично, съгласно английското министерство на опазването на здравето, представено от „ Ройтерс ”.

Какво е тайното оръжие на страната? Вижте на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР