Докато американците се зареждат с бонбони за Хелоуин, Аляска привлича

...
Докато американците се зареждат с бонбони за Хелоуин, Аляска привлича
Коментари Харесай

Аляска избира най-дебелата мечка


Докато американците се зареждат с бонбони за Хелоуин, Аляска притегля внимание върху затлъстяването, което е потребно за природата, като избира най-дебелата мечка в щата, оповестява Българска телеграфна агенция.

Конкурсът, който се провежда тази седмица, цели да увеличи осведомеността на хората за отбраната на тези животни.

Националният парк Катмай провежда " Седмица на дебелите мечки " годишно. Всеки може да гласоподава онлайн за най-големите кафяви мечки в този вулканичен регион, населяван от сьомгата, която плува по река Брукс.

От над 2000 мечки в региона, които могат да тежат повече от 550 кг, единствено най-хубавите екземпляри се състезават в този конфликт на титаните. Сред кандидатите тази година са защитаващият купата си Отис, който към този момент е четирикратен първенец.

В последна сметка точното тегло е без значение, като се има поради експоненциалният триумф на състезанието. От няколко хиляди гласа при основаването си през 2014 година той е привлякъл над 800 000 фенове през 2021 година

" Това е самодейност за повишение на осведомеността за кафявите мечки в Аляска. (...) Надяваме се, че тази информираност ще провокира угриженост за тези животни измежду хората ", сподели Майк Фиц, някогашен рейнджър в националния парк Катмай, основател на състезанието.

Желаещите могат да следят мечките, до момента в който ловят сьомга, с помощта на камерите на Explore, неправителствена организация, занимаваща се с запазване на околната среда.  

Кафявите мечки не резервират трайно телосложението си на герой. През пролетта фигурата им се стопява, като че ли се приготвят за седмица на модата. Но през лятото и есента мечките в парка наддават до 50 % от тежестта си. 

Това е извънредно значимо, преди да заспят зимен сън. Пет месеца мечките се прибират и не се разсънват, даже с цел да пият вода. Благодарение на насъбраните мазнини те се хранят с рециклирани протеини от личната си урина и поддържат мускулната си маса.

Според Фиц една мечка в парка може да погълне " над 45 кг " сьомга за един ден. 

Състезанието е и опция да се подчертае смисъла на тези мигриращи риби. Популацията им е многочислена в Аляска, само че " в по-голямата част от западното крайбрежие на Северна Америка миграцията на сьомгата виси на косъм ", припомня Фиц. В Калифорния и Орегон те са застрашени от " загуба на местообитания (...) и язовири. А изменението на климата задълбочава казуса със сушите и горещите талази.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР