Доходите на българите растат най-бързо в ЕС, Йорданов: Как не

...
Доходите на българите растат най-бързо в ЕС, Йорданов: Как не
Коментари Харесай

Асен Василев се похвали: Доходите на българите растат най-бързо в ЕС

„ Доходите на българите порастват най-бързо в Европейски Съюз, Йорданов: Как не ви е позор да го кажете  След като се регистрира резултатът от инфлацията, приходите в България порастват най-вече в Европейския съюз. “ Това съобщи от трибуната на Народното събрание министърът на финансите Асен Василев при представянето на плана на Бюджет 2024-а, оповестява financialtribune.bg.

Той още веднъж уточни параметрите на финансовата рамка, която е изчислена при средногодишна инфлация от 4,8 на 100. Той даже предвижда, че цифрата може да е по-ниска.

„ Как не ви е позор да го кажете. Българите не са станали по-богати. Преди три години цената на тока беше доста по-ниска, всички цени бяха по-ниски. Искам всеки един българин да благодари на финансовия министър и на Мартин Димитров, че са станали по-богати “, отвърна ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ – Тошко Йорданов.

„ господин Йорданов,  би трябвало да се слушаме и да се разбираме. Ние имаме догонване с 1% на година на междинните европейски приходи, вие вадите една дума от подтекста. Този, един % догонваха от ГЕРБ, а по-добре да догонваме с 1,5 на 100 “, изясни депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

„ Ние няма да подкрепим този бюджет. Имам да задам два въпроса на господин Василев. Първия касае бюджет 2023 година тогава приехме без такси за банковите сметки, само че вместо да помогнем напомпахте още банките. От юли до ден сегашен това не се е случило. Банките си взимат таксите. Питахме какъв е казуса. Това решение не работи. Та запитвам ви,  по кое време ще го решите този проблем. Вторият въпрос касае плановете на общините. Няма по какъв начин с подобен период да ви показват, в случай че преди този момент не са знаели. Твърдението, че този лист може да се добавя. Сега за първи път обаче в бюджета влизат съответните планове “, попита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Асен Василев стартира от втория въпрос.

„ В чл.108 се разказва по какъв начин ще се добавя този лист. Това ще стане сред първо и второ четене. През март пък плановете ще влизат с решение на Народно събрание, с цел да се актуализира листата.

Що се касае за банковите такси той отговори, че в случай че има оттук насетне за такива взимания Българска народна банка би трябвало да глобява.

„ Има ясни параметри. Те са в закона за платежните принадлежности. Да не могат да се измъкват банките. Но, в случай че би трябвало да се постановат санкции, за жалост това не се прави от МФ, а от Българска народна банка “, уточни Асен Василев.

„ Би било хубаво да просперираме, само че всяко нещо има противоположна страна. Не се забогатели, а сме обеднели. За три години са се изпарил 30%. Политиката с задълженията не е довела до разцвет “, уточни Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Тома Биков от ГЕРБ/СДС съобщи, че ще има допълнители финанси за бранш просвета.

„ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водачът на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски съумяха през днешния ден да убедят господин Асен Василев да се усилят парите за просвета с още 68 милиона лв. и е една първа стъпка да осъществим това, което бяхме написали. Това не е безсмислено деяние, тъй като ние предходната седмица приехме текстове в Конституцията, че образованието и културата са народен приоритет, с цел да има компактност би трябвало да отчетем, че бюджета за просвета ще бъде рекорден и парите ще бъдат предпочитано дадени за по-високи приходи на хората в културния бранш и ще създадат по този начин, че образованието и науката да бъдат изведени на първи проект. Няма стопански напредък, който да компенсира неприятния метод на живот, а неприятния метод на живот е безкултурния живот. Мисля, че това е едно от най-смислените неща, които сме създали в това Народно заседание “, разгласи от трибуната той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР