Договорите за доставки също ще бъдат индексирани спрямо инфлацията подобно

...
Договорите за доставки също ще бъдат индексирани спрямо инфлацията подобно
Коментари Харесай

Индексират цените и по други поръчки, не само за строителство

Договорите за доставки също ще бъдат индексирани по отношение на инфлацията сходно на публичните поръчки за строителството. Методика за метода, по който ще се случва това, е оповестена за публично разискване от служебното държавно управление.

Тя важи за доставките във всички браншове, освен за строителството. За индексирането на разноските ще се употребява показателя на цени на производител на вътрешния пазар в индустрията, който се разгласява всеки месец от Национален статистически институт. Актуализация на цените ще може да се прави, в случай че на годишна база цените на едро са се повишили с повече от 5%. Ако обаче покачването е по-малко, цената на контракта няма да се трансформира.

Методиката важи за контракти, подписани от януари 2021 година насам. Предоговаряне на цените ще може да се прави след публикуването на методиката в “Държавен вестник. ”

Таван на цените не е очакван, само че по Закона за публични поръчки попринцип не е разрешено да се оскъпява или понижава контракт с повече от 50%.

Методиката за индексация в строителството към този момент беше призната през септември - година след старта на повишаването на строителните материали. В нея строителните планове бяха разграничени на 6 категории - административни здания, енергийни уреди, индустриални здания, ВиК инфраструктура, пътища и железопътни мрежи и уреди. За всяка категория е избрана оптималната тежест на строителните материали в себестойността на строителството, която се движи от 52% за ВиК до 67% за енергийните уреди.

Въпреки че към този момент има призната медотика, самата индексация - разплащането към строителните компании, към момента не е почнало. Министърът на районното развиване Иван Шишков твърди сектора, че това ще се случи до края на годината. За задачата “Български ВиК холдинг ”, ВиК операторите, АПИ и “Автомагистрали ” би трябвало да сключат съглашения за индексация на обектите, отнасящи се за европейско съфинансиране.

Все още липсват и ясни и единни инструкции по какъв начин тъкмо да се ползва индексацията. За задачата Министерството на районното развиване и благоустройството ще предложи промени в Правилника за използване на Закона за публични поръчки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР