Договореното по време на преговорите за съставяне на правителство е,

...
Договореното по време на преговорите за съставяне на правителство е,
Коментари Харесай

Асен Василев: Ротация ще има само между Денков и Габриел, министрите остават

Договореното по време на договарянията за сформиране на държавно управление е, че единствено акад. Николай Денков и Мария Габриел си сменят местата на премиерското място, а всички останали министри остават. Освен в случай че Бойко Борисов няма желание да ръководи с Възраждане и Българска социалистическа партия, не виждам по какъв начин може независимо да смени министрите. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред.

Към момента ПП/ДБ ще съблюдават ангажимента единствено Денков и Габриел да се ротират, а министрите в изпълнителната власт да останат. Всичко друго е въпрос на национално заседание на ПП/ДБ въобще дали да се прави ротация на министрите. Единственият различен вероятен кабинет е ГЕРБ да стартират да ръководят с " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Василев даде да се разбере, че ПП/ДБ не са в държавното управление поради постовете, а с цел да може България да влезе в Шенген, Еврозоната и страната да тръгне по-нормален път на развиване.

Василев добави още, че връзките в ръководещото болшинство са сложни, само че както знаете по някои въпроси не гледаме в една и съща посока. Реформите, които са заложени са доста тежки и дават благоприятни условия за повече популизъм и експлоатиране на обстановката политически, уточни той.

Асен Василев съобщи още, че партийните водачи се пробват да приказват нелепости по адрес на държавното управление.

Василев изясни, че в случай че ръководителят на Комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ/СДС Делян Добрев успее да изясни по какъв начин ще се сключат контракти за 1 месец за доставката на недопечен нефт и кои танкери ще доставят горивото, мярката за дерогацията на съветски нефт ще бъде подкрепена от ПП/ДБ. " Имаше много подробни отчети на всички, които схваща от съветски нефт и които от позиция на държавните институции обследваха какъв брой бързо може да бъде спряна дерогацията. Основният проблем е какъв брой бързо могат да бъдат обезпечени доставки на различен нефт, които да са надеждни във времето ", изясни Василев. Той не е сигурен и че Делян Добрев не може да даде отговор от кой момент " Лукойл " може да проработи без съветски нефт.

За Василев най-хубавият вид е рафинерията да стартира да си заплаща налозите.

За Бюджет 2024, Василев съобщи, че не може да се случи 15% номинален растеж в бюджета за следващата година. Има организации, които споделят, че имат ниски заплати, само че като се ревизира се вижда, че заплатите са над междинните за страната, уточни Василев, като регистрира, че има такива организации, които в действителност са с ниски заплати и за тях ще се работи в проектобюджета да има нарастване на възнагражденията.

Обсъждането на бюджета ще се случи, откакто се одобряват данъчните закони, посочи Василев. Бюджет 2024 година ще бъде съгласуван с държавната стратегия, а също по този начин има част от промените, които би трябвало да бъдат направени. Ще има повишаване и на финансовите разноски в бюджета за следващата година. Разходите за защита в бюджета са планувани от 2%, какви са отговорностите на държавното управление към НАТО.

Не е заложено да има коледни добавки за пенсионерите в бюджета. Василев чака приходите в бюджета да бъдат изпълнени по този начин, както са заложени. Той чака още да бъдат събрани доста повече налози от Национална агенция за приходите спрямо предходната година.

Асен Василев увери, че държавното управление ще извърши 3% недостиг в бюджета и страната умерено може да посрещне непредвидени разноски. Не се планува да бъдат взимани нови заеми с изключение на плануваното в бюджета. Няма никакви аргументи за терзания, увери финансовият министър.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР