Договореностите на правителството с протестиращите енергетици и миньори противоречат на

...
Договореностите на правителството с протестиращите енергетици и миньори противоречат на
Коментари Харесай

Експерт: Цената на тока от въглища е 6 пъти по-висока от козлодуйския

Договореностите на държавното управление с протестиращите енергетици и миньори опонират на европейските регламенти и са неизпълними. Това сподели пред БНР Мартин Владимиров, шеф на стратегия " Енергетика и климат " към Центъра за проучване на демокрацията.

Според него държавното управление осъзнава това и се пробва да подведе обществото и минния бранш, като дава празни очаквания, че може да се вкара механизъм за субсидиране на въглищните централи и след 2025 година, когато тези помощи публично стават противозаконни по отношение на директивата на Европейски Съюз за индустриални излъчвания. 

По думите на Владимиров изтеглянето на териториалните проекти, които бяха импортирани на 30 септември в Европейска комисия,

ще ни коства загубата на още 500 млн. евро:

" Не може да има единствено наливане на средства в районите, без да има смяна, би трябвало да има някаква промяна. Ако тя не е обещана, няма по какъв начин Европейска комисия да утвърди тези проекти. В последния им вид, импортиран преди дни в Европейска комисия, има такава ". 

В момента въглищната електрическа енергия е 6 пъти по-скъпа от тази от АЕЦ " Козлодуй " и 2 пъти по-скъпа от действителната цена на пазара на ток,

акцентира Мартин Владимиров и предвижда:

" Ако се затворят въглищните електроцентрали, най-вероятно

цената на тока ще се намали с 20-25%,

както прогнозираме в последния отчет на ЦИД ".

За България може да е по-изгодно да внася по-евтина електроенергия от прилежащите страни, изключително зелена сила, в сравнение с създадената от ТЕЦ-овете на въглища:

" Пазарът на електрическа енергия в Европа е интегриран и ние сме част от него.

За разлика от петрола и газа - електрическите потоци не стопират на границата. Те се преориентират въз основата на пазарни трендове.

Ако в прилежащите ни страни се създава ток на по-ниска цена, а у нас има дефицит на електрическа енергия, то търговците ще изнесат този ток за България и цената на пазара тук ще намалее ".

Според Владимиров проблемът на политиката за енергиен преход в България е, че се пробва

да брани икономическите ползи на една дребна група олигархични кръгове, 

а не се концентрира върху социално-икономическите аспекти на този преход.

Той беше безапелационен, че енергийната тактика на България до 2050 година не би трябвало да включва " мегаломански планове " като строителство на 2 нови нуклеарни блока, които " просто не ни трябват ".

" Всички разбори демонстрират, че енергийната система е устойчива и няма потребност от нови базови мощности ".

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР