Договорът за най-мащабния воден проект за област Бургас по оперативна

...
Договорът за най-мащабния воден проект за област Бургас по оперативна
Коментари Харесай

Дават 323,7 млн. лв. по европрограма на Бургас за воден проект

Договорът за най-мащабния воден план за област Бургас по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) бе подписан в екоминистерството. Подписи сложиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и инж. Ганчо Тенев, изпълнителен шеф на " Водоснабдяване и канализация - Бургас " ЕАД, оповестиха от ведомството на Димитров.

Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева, като ОПОС обезпечава безплатно 323,7 млн. лева .

" Бургас ме изненада с безкрайната си упоритост. Ганчо Тенев е единственият шеф на ВиК, който направи предложение за продължително решение за водоснабдяване на цялото Черноморие за 10 години напред . Благодаря на ВиК, че пристигнаха с подобен превъзходен артикул. Радвам се, че имам опция да им спомагам ", сподели Емил Димитров при подписването на контракта.

Проектът планува ремонт на съществуващата ВиК конструкция. Предстои и създаване на нови системи и уреди в тринадесет агломерации - Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 поданици ще имат достъп до усъвършенствано филтриране на отпадъчните води , а 279 011 поданици ще се употребяват от усъвършенствани услуги във водоснабдяването.

В плана се планува реорганизация на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа , както и създаване на над 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ-Бургас, ПСОВ-Меден рудник и ПСОВ-Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води - 324 566 поданици ще имат достъп до усъвършенствано филтриране на отпадъчните води .

Предвижда се и надграждане на SCADA система и създаване на GIS система за обособената територия на " ВиК " ЕАД гр. Бурга с. Системите ще са част от умна измервателна инфраструктура за мониторинг на потреблението на вода за усъвършенстване на мрежовите интервенции и успеваемостта в действително време.

Срокът за осъществяване на дейностите по плана е 43 месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР