Договорът за купуването на Ф-16 ще бъде сключен между българското

...
Договорът за купуването на Ф-16 ще бъде сключен между българското
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Цената на изтребителите Ф-16 подлежи на договаряне

Договорът за пазаруването на Ф-16 ще бъде подписан сред българското и американското държавно управление и има доста прецизни процедури, които се съблюдават и у нас, и в Съединени американски щати, съобщи пред БНР Йордан Божилов, ръководител на Софийски конгрес за сигурност.

„ В Съединени американски щати процедурата е на стадий, в който Държавният департамент е изпратил разбора до Конгреса за това каква договорка се предлага за утвърждение. В този разбор е разказано какви самолети, какъв брой, с какво ще допринесат за стабилността на България и района, какви са военните качества, които България ще придобие. Всичко това е разказано и Конгресът е влезнал в така наречен " безмълвна процедура на одобрение " и в случай че до 2 седмици няма възражения или въпроси, ще се смята, че Конгресът упълномощава държавното управление на Съединени американски щати да договаря. Т.е. нищо не е дефинитивно и предстои на договаряне – най-много цената “, разяснява той в предаването „ Нещо повече “ на стратегия „ Хоризонт “.

„ Тук съм склонен с министър Каракачанов, че ние можем и би трябвало да реализираме цена, която дава отговор на нашите благоприятни условия, само че и на качествата, които желаеме да придобием “, добави Божилов.

Според него „ би трябвало да сме наясно, че не купуваме просто самолети “. „ Купуваме отбранително средство, което би трябвало да има разнообразни качества. Колкото повече качества имат самолетите, които придобиваме, толкоз по-добре ще можем да оперираме с тях. Не купуваме самолети, единствено с цел да се лети. От тази позиция най-хубавият вид, който съществува и който е наличен във финансово и софтуерно отношение за нас, това е Ф-16. Твърдо съм уверен, че това е най-хубавото решение за България “, акцентира Йордан Божилов.

Той изрази увереност, че може да се реализира това, което на нас ни би трябвало и това, което можем да платим: „ Има вероятни гъвкави схеми “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР