Договорът за интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение

...
Договорът за интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение
Коментари Харесай

Договорът за електронни билети в София набъбна на 102 млн. лева

Договорът за интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския превоз на Столична община на стойност 100 млн. лева с Данък добавена стойност набъбна с още 2,3 млн. лв., излиза наяве от съобщение на Центъра за градска подвижност (ЦГМ).
Обещанието за нея бе да проработи в края на предходната година, само че вместо това от ЦГМ излязоха с изказване на 30-ти декември, че контрольорите в публичния превоз за редовността на пасажерите от 4 януари 2021 година.
Вчера бе оповестен анекс към главния контракт на изпълнителя „ Консорциум Си Ен Ес – София Тикетинг Систем – София “, с който сумата по контракта се усилва с към 2 милиона лв. .
Участници в обединяването са българските компании „ Компютърнет Съвисиз “ ООД и „ Тикси “ АД, както и турската „ Асис Електроник Ве Билишим Системлери Аноним Ширкети “.
В подписаното за задачата в допълнение съглашение е посочено, че сумата, изплатена до момента на изпълнителя, възлиза на 17 575 956 лева . с Данък добавена стойност.
Уточнено е, че до момента изпълнителят е имал обвързване да оборудва линия 1 и линия 2 на Софийското метро, заради което е належащо изменение на контракта, тъй че новата линия 3 на метрото в София да бъде включена в Интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския превоз.
 

 
Посочено е също по този начин, че към датата на подготовката на документите и при оповестяването на публичната поръчка линия 3 на метрото е била в начален стадий на планиране и създаване.
През август предходната година е въведен в употреба стадий І от линия 2 на метрото.
„ Към датата на актуалното Допълнително съглашение линия 3, стадий ІІ от метрото на гр. София към момента не е призната в употреба и не е издадено позволение за прилагане според настоящото законодателство “, написа още в документа.
В хода на фаза „ внедряване “ в ЦГМ са постъпили писма за осъществяване на действия по застраховане на спомагателна информационна съгласуваност на подсистемата за видеонаблюдение за 2 работни места от „ Столичен електротранспорт “ ЕАД и за 2 работни места от „ Столичен автотранспорт “ ЕАД.
С оглед на плануваното оразмеряване от 10 GB на транспортно средство, на 11-ти декември е изчислена нужда от провизиране на спомагателен мобилен трафик за новите работни места. Такъв трафик е в размер на 3 GB на транспортно средство за застраховане на новите четири работни места, или общ пул от 4 терабайта, разпределен сред всички транспортни средства.
Устройствата (валидатори за бариери па „ Метрополитен “ ЕАД - 422 броя; портативно устройство за продажба на транспортни документи и медия хардуер и програмен продукт (за касите на „ Метрополитен " ЕАД) 70 броя), планувани за монтиране на линия 1 и линия 2 на метрото в гр. София, са избрани на база писмо от „ Метрополитен`4 ЕАД до „ Център за градска подвижност “ ЕАД за действително функциониращи и внедрени.
В цитираното писмо не са посочени и включени устройствата по линия 3 на метрото в гр. София, защото все още на подготовката, оповестяването и стартирането на публичната поръчка плановете по част „ Система за надзор на достъпа и таксуване на пасажери “ за стадий І и стадий II от линия 3  на метрото в София не са били изпълнени и признати, а за стадий II строителството към момента продължава.
С измененията в контракта неговият период се удължава от 24 на 28 месеца. Сумата нараства на 102,2 млн. лв. с Данък добавена стойност. От тях съвсем 2,2 млн. лева са за въвеждане на интегрираната автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение във връзка с линия 3 на Софийското метро, а 133 632 лева с Данък добавена стойност – за даване на достъп до функционалност на подсистема за видеонаблюдение за " Столичен електротранспорт " и за " Столичен автотранспорт ".
Общинският консултант от " Спаси София " Борис Бонев разгласи, че е изпратил  официално искане на идващото съвещание на комисията по превоз на Столичния общински съвет да бъде извикан шефът на ЦГМ Димитър Дилчев , който " да даде пояснение пред общинските съветници за какво новата система не проработи, макар обещанията ". 
„ След 17 години очакване и десетки неспазени обещания и крайни периоди, последният, от които изтече на 31.12.2020 година, нова система за таксуване към момента няма. Явно и близо 100 млн. лева (83 млн. без ДДС) не са задоволителни, с цел да може градският превоз на София най-накрая да влезе в 21-ви век и таксуването да стане комфортно и заслужено.
Затова през днешния ден изпратих публично искане на идващото съвещание на комисията по превоз на СОС да бъде извикан шефът на Център за градска подвижност, господин Дилчев, който да даде пояснение пред общинските съветници за какво новата система не проработи, макар обещанията.
Липсата на работеща билетна система и фактът, че водачите и контрольорите не продават билети, са причина хиляди хора да пътуват даром или изобщо да не се качат в градския превоз, тъй като няма от кое място да си закупят билет.
Няма и отговор на основния въпрос - дали ще плащаме на време или на разстояние и дали София ще бъде разграничена на тарифни зони? От години приканвам ръководещите да стартира диалог по какъв начин ще се случва таксуването, само че те очевидно се опасяват от взимане на аргументирано решение и публичен спор.
Градският превоз на София е изправен пред голям проблем - дупката в бюджета е голяма, а пасажерите и приходите понижават. Новата билетна система трябваше да улесни прекачванията и да притегли нови пасажери, само че нея я няма. Сега, повече от всеки път, е нужно умело и поредно ръководство. Уви, вместо това, продължаваме да сме очевидци на съмнителни покупко-продажби, като въпросите МТК и ремонта на общежитието в Дружба, на неспазени обещания, на липса на съгласуваност и неявяване на какъвто и да е проект за възстановяване на градския превоз на София “, написа Бонев в профила си във Фейсбук.
Важна детайлност в главния контракт е следната:
„ Общата стойност на контракта е в размер на 83 248 150 лева без Данък добавена стойност, от които:
73 248 150 без Данък добавена стойност за въвеждане на единна система за продажба и таксуване на електронни транспортни документи и видеонаблюдение в градския превоз в Столична община - планиране, доставка, монтаж, интеграция, въвеждане в употреба, образование, поддръжка и свързани с нея аналитични услуги п услуги по подкрепяне на управлението;
5.850% от брутните доходи, осъществени посредством потребление на услугите по образуване на ръководство и отчитане на онлайн продажби и валидация на транспортни документи, като се изключи приходите, осъществени посредством уеб портала на възложителя и съществуващите все още канали за дистрибуция, само че не повече от 10 000 000 лева без Данък добавена стойност “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР