Договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба

...
Договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба
Коментари Харесай

Двата танкера с газ от САЩ вече са тръгнали, съобщи премиерът


Договорът за американския газ към този момент е подписан и двата кораба са тръгнали, известно е и цената, сподели министър председателят Кирил Петков в неделя и удостовери, че договорът е " подписан е непосредствено с американска компания ".

" Няма да кажа имена, тъй като целият свят търси от кое място да купи полутечен газ ", разяснява той пред Нова телевизия, до момента в който ГЕРБ не стопира да го нападна с обвинявания, че доставките ще стават посредством медиатор, а Българска социалистическа партия за цените, които съгласно левицата няма по какъв начин да са по-ниски от тези на съветския газ, доставян по газопровод.

" Самият газ от Съединени американски щати идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от " Газпром " , посочи министър председателят.

Когато беше спрян газът от " Газпром ", трябваше бързо да намерим опция. Прегледахме всички варианти и на пазара в Съединени американски щати цената е на една четвърт от тази в Европа, сподели той.

" Паралелно, до момента в който бяхме в Съединени американски щати, договорихме и азерския газ, който да пристигна в България на 1 юли, без значение дали е издигната гръцката връзка ", сподели още министър-председателят.

Според него това " изхвърля в кошчето " тезата, че не можем да получаваме азерски газ, тъй като тази връзка не е издигната.

Освен контрактуваните на по-ниски цени от тези на " Газпром ", са в ход договаряния за средносрочна и дълготрайна доставка на газ, които евентуално ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно контрактуваните с " Газпром ", съобщи по-рано началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова пред Българска национална телевизия.

" Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. По този метод да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете ", сподели Кирил Петков.

Съединените щати към този момент са пренасочили обилни размери от своя полутечен природен газ към Европа и се ангажират да продължат тези доставки до края на годината, заяви в неделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън на конференция в Берлин след неофициална среща на външните министри на страните членки на НАТО.

" Ние доста поддържаме напъните на Европейски Съюз да наложи ембарго върху вноса на съветски нефт. Този развой би трябвало да бъде сбъднат от Европейски Съюз. Докато това се случва, Съединените щати започнаха редица стъпки, с цел да оказват помощ. Например, ние към този момент сме отклонили обилни количества от доставките на полутечен природен газ към Европа, с цел да запълним енергийните дефицити в Европа. Президентът има намерение да продължи да прави това до края на годината, с цел да обезпечи обилие от енергийни запаси на международните пазари, както и да се опита да подсигурява, че покачванията на цените, породени от обстановката в Украйна, са предотвратени и държани под надзор ", акцентира Блинкън, представен от интернационалните организации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР