Договор за пренос на природен газ през Молдова за България

...
Договор за пренос на природен газ през Молдова за България
Коментари Харесай

България договори доставки на природен газ през територията на Молдова

Договор за транспорт на природен газ през Молдова за България подписаха шефовете на “Булгартрансгаз ” Владимир Малинов и на молдовската газопреносна компания Вадим Ганзар. Това стана в столицата Кишинев по време на формалното посещаване на президента Румен Радев в Молдова по покана на молдовския му сътрудник Мая Санду. Повод за визитата е 30 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете дъражви.

„ Нашата цел е да бъдем единни и дружно да построим спокойно и проспериращо бъдеще ”, съобщи Мая Санду след подписването на контракта.

Радев от своя страна поздрави Молдова за приемането на статут за кандидат-член на Европейския съюз.

България мощно поддържа европейската ориентировка на Молдова и е подготвена да оказва помощ и сътрудничи в процеса на европейска интеграция, добави Радев. Извървяхме нашият сложен път към участие в Европейски Съюз, знаем какви старания са нужни и какви промени би трябвало да се вършат, и сме подготвени да споделим нашия опит с Вас. България е и неразделна част от общата европейска поддръжка на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Молдова. Имаме и още една обща европейска тематика: единствено след седмица България ще съобщи на Молдова председателството на Централноевропейската самодейност ”, добави президентът.

Държавният глава добави, че произлизащите проблеми от войната в Украйна за стопанската система и обществената среда са общи, акцентирайки върху инфлацията, прекъснатите доставки и високите цени на енергоносителите.

“Можем да противостоим на тези провокации, единствено в случай че сме солидарни. Подписването на газовото съглашение през днешния ден сред двете страни е стъпка в тази посока. Макар през последната година стокообменът сред двете страни да се увеличи доста, капацитетът му е доста по-висок, по тази причина обсъдихме и вероятностите за задълбочаване на вложенията в земеделието, високите технологии, превоза ”, означи Радев.

Откакто съществуват дипломатически връзки сред София и Кишинев, страните са подписали общо 60 съглашения в разнообразни сфери. Радев посочи, че свързаността сред страните ще се усъвършенства доста, след завършването на плановете по създаване на нови мостове над Дунав, които да свържат България и Румъния.

“Важно е да продължим да развиваме и нашето чудесно съдействие в региона на образованието, науката и културата с Молдова. Изключително значим и конструктивен детайл за нашите двустранни връзки е и нашата българска общественост в Молдова. Оценяваме високо напъните на президента Санду – като някогашен учебен министър, за увеличение на часовете по български в учебните заведения, за запазване на националната и културна еднаквост на тази общественост. Обнадежден съм от днешните ни диалози, че ще продължим да работим интензивно и да намерим работещо, стабилно и удовлетворяващо за всички решение за статута на Тераклийския университет като културно-образователен и нравствен център на българската общественост. Стремим се той да има новаторски специалности, тъй че младежите, които го приключват, да намират реализация и да способстват за развиването на Молдова по най-хубавия метод ”, сподели още Радев.

Държавният глава предложения сътрудника си Мая Санду в България, като последваща стъпка от задълбочаването на другарските връзки сред двете страни.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР