Добрият дух на Коледа е вдъхновението за концерта на Националното

...
Добрият дух на Коледа е вдъхновението за концерта на Националното
Коментари Харесай

Зимна приказка е празничният концерт от поредицата Варненско лято за деца

Добрият дух на Коледа е вдъхновението за концерта на Националното учебно заведение по изкуствата " Добри Христов " - финален за годината от поредицата " Варненско лято за деца ", на 12 декември от 11 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. Събитието от паралелната стратегия на Международния музикален фестивал " Варненско лято " ще одобри в света на музикалните магии най-младите другари на изкуствата в морския град. Под мотото " Зимна приказка ", през столетия и стилове ще ги преведе обичаната от тях Госпожа Виола - Румяна Петрова, директорка на учебното заведение, научи ДУМА от Нина Локмаджиева.

Младежкият симфоничен оркестър на НУИ " Добри Христов " във Варна, воден от маестро Страцимир Павлов, и другите обединения на възпитаници от всички възрастови групи, ще поднесат на публиката празничен микс от предкласика, балет, фолклор и госпъл, отдаден на преображенията на зимата и вдъхновението, с което тя ни подарява.

Началото ще даде перлата на Антонио Вивалди " Годишните времена ", показана, естествено, със " Зима ", първа част, в осъществяване на Струнния оркестър при НУИ " Добри Христов " с диригент Страцимир Павлов и солистка Ева Дончева - цигулка. На музикалния декор от втора част от " Зима " на Вивалди ще играе балетният състав. Солистите на балета ще се изявят и в Па де троа и Валс Апотеоз от наложителния за артистичната коледна атмосфера балет на Чайковски " Лешникотрошачката ".

На " Пътуване с шейна " ще предложения всички известната пиеса на Лирой Андерсън в осъществяване на Младежкия симфоничен оркестър под палката на маестро Павлов. Също в интерпретация на оркестъра със солисти отбор " Виолино " с ръководителка Антоанета Илиева ще звучи и символичният коледен химн " Тиха нощ " от Грубер. За обичайна госпъл мелодия " Note to God ", особено аранжирана от Страцимир Павлов, към Младежкия симфоничен оркестър ще се причисли като солистка Александрина Петрова.

Коледната наслада е немислима за нас без топлината на българския фолклор, по тази причина в концерта ще се вплете " Варненска импресия за трио гайди " от Красимир Кондов в осъществяване на Иван Йорданов, Божидар Маринов и Даниел Колев. Давид Каменчов - гъдулка, и Звездалина Тодорова - пиано, ще приканят на Празнично право хоро от Давид Каменчов, а безконечната родопска ария " Излел е Делю Хайдутин " ще бъде изпълнена от Пресияна Леонидова - вокал, и Иван Андреев - каба гайда. Ще се появят и сурвакари, които ще танцуват по българска национална мелодия, присъща за зимния бит.

Коледна китка за духов оркестър ще сервира Духовият оркестър при НУИ " Добри Христов " с диригент Любо Александров, който е и създател на аранжимента. Госпожа Виола - Румяна Петрова, ще извърши заредена с доста усмивки " Коледна смешка ".

Финалът на празничния концерт ще бъде в традициите на Виенската тържественост - Младежкият симфоничен оркестър при НУИ " Добри Христов " ще изправи публиката на крайници с Радецки марш от Йохан Щраус. С него реализатори и аудитория ще си пожелаят щастливи коледни празници и доста нови завършения в света на музикалните магии през новата 2022 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР