„Добрите системи за превенция на корупцията работят, преди да се

...
„Добрите системи за превенция на корупцията работят, преди да се
Коментари Харесай

Министър Славов: Превенцията на корупцията е по-важна от високите санкции


„ Добрите системи за предварителна защита на корупцията работят, преди да се стигне до глоба. Налагането на глобата е неуспех на системата за битка с корупцията, а не триумф “.

Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов при започване на втората национална конференция " Борба с уязвимостите към корупция на общинско равнище ".

В рамките на събитието през днешния ден, проведено от Международния републикански институт (IRI) бе подписан общински пакт за битка с корупцията от кметовете на Пловдив, Хасково, Видин, Габрово и Добрич.

Министър Славов добави, че доста постоянно дебатът се изкривява, тъй като се подчертава върху глобите, а не върху предварителната защита.

Той открои няколко основни детайла за предварителна защита на корупцията. „ На първо място би трябвало да има ясно и непротиворечиво законодателство, на последващо място - обществени процедури за назначение, за публични поръчки, за консумиране на обществени запаси. Необходим са и работещи механизми за отчетност и надзор. “

По думите на министър Славов от особена значимост е и Законът за противопоставяне на корупцията, който подсигурява бистрота на имуществото на всеки, упражняващ обществена власт, предварителна защита на спор на ползи и дейно следствие на корупционни закононарушения. Ключови са и звената, които проверяват нарушаванията в локалната власт и ефикасните следствия, които полицията и прокуратурата би трябвало да обезпечат в случаите на корупционно държание, сподели още Славов.

„ Тема, по която работим на национално равнище и се надявам да забележим резултати още през тази година, е регулирането на лобирането и на всички действия, свързани с него “, уточни министърът на правораздаването, като добави, че най-важното е да се ползват правилата на положителното ръководство. „ Защото единствено тогава противодействието на корупцията няма да е част от политическата реторика, а ще е действителност за българските жители. “

Регионалният шеф за Европа на Международния републикански институт Пол Маккарти означи, че корупцията може да изкриви демокрацията. Общините са най-близко до живота на хората. Те дават услуги - от разчистване до обучение. Именно поради това връзката сред битката с корупцията и локалната власт е от основно значение за демокрацията, добави Маккарти.

Заместник-посланикът на Съединени американски щати Андриа Брулет-Родригез съобщи в обръщението си, че всекидневно би трябвало да се работи за създаване на тясно доверие сред локалната власт и жителите. Тя дефинира подписването на общинския пакт за битка с корупцията през днешния ден като знак на уговорката да се подтиква бистрота и интегритет, като се стартира от най-високо общинско равнище.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР