Добрич. Народно читалище Свобода - 1897 г.“ и Художествена галерия

...
Добрич. Народно читалище Свобода - 1897 г.“ и Художествена галерия
Коментари Харесай

Народно читалище „Свобода - 1897 г.“ и Художествена галерия - Добрич представят в ретроспективна изложба „Жито“ художника Никола Даскалов

Добрич. Народно читалище „ Свобода - 1897 година “ и Художествена изложба - Добрич показват в ретроспективна галерия „ Жито “ художника Никола Даскалов, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Поводът е отбелязването на 80-та годишнина от рождението на създателя. Изложбата е показана в читалището в с. Гурково. Събитието е част от поредицата „ Гурковлии, майсторлии “.

В изложбата са включени 13 живописни платна от фонда на галерията в Добрич. Представени са също списък от изявления за художника, събиран през годините от неговата майка, платна и ескизи на живописеца, изплатени от Ивайло Джилянов, член на читалищното настоятелство. Те ще станат част от непрекъснатата експозиция на културното ведомство в добруджанското село.

Никола Даскалов е роден в силистренското село Голеш, само че по-голяма част от живота му и креативният му път минават в Добрич и село Гурково, където живее и твори. Завършил е Великотърновския университет компетентност „ Декоративно-монументална живопис “ при доцент Никола Гелов и проф. Васил Стоилов. През 1917 година стартира работа като организатор на галерията в Добрич, а от 1975 година до 1982 година е неин шеф. Член е на Съюза на българските художници “. Художникът има участия в изложения в страната и чужбина - Украйна, Казахстан, Куба и други страни. Негови произведения са благосъстоятелност на доста художествени галерии - в Добрич, Сливен, Търговище, Стара Загора, Силистра, Варна, Плевен и други градове.

Изкуствоведът Максимилиян Киров написа за художника: „ Артистизмът и свободата на осъществяването са качества, които мощно респектират и необятния фен, и познавачите “.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР