„Добри“ се приема като класика отвъд Океана, чупи рекорди по

...
„Добри“ се приема като класика отвъд Океана, чупи рекорди по
Коментари Харесай

Детска книжка на български илюстратор завладя САЩ - slava.bg

„ Добри “ се приема като класика оттатък Океана, чупи върхове по продажби още през 1934 година

Българската детска брошура „ Добри “ е същински шлагер в Съединени американски щати. Творбата, която у нас не се оказва незнайна, е дело на художника и ваятел Атанас Качамаков, който е създател на илюстрациите и по чийто живот се води историята.

Той е роден през 1898 година в Лясковец. 26 години по-късно отпътува за Париж, само че вятърът го отвява в Съединени американски щати, където основава „ Добри “ и печели Първа премия в огромната галерия в Ню Йорк за своята работа „ Индианка с дете” от мрамор.

До основаването на книжката се стига, откакто Качамаков споделя пред свои посетители и другари за предишното си, а канадската журналистка и писателка Моника Шанън настояла да стенографира.

Премиерата на „ Добри “ в Съединени американски щати е през ноември 1934 година, а единствено месец по-късно е определена от жури, ръководено от Елинор Рузвелт, за най-интересното произведение в страната. По-късно книжката печели и приз на името на Джон Нюбъри (1713-1767) за „ Най-забележителният принос към американската детскo-юношеска книжнина за 1934 г.” Днес „ Добри “ се приема за класика оттатък Океана.

Накратко сюжетът на томчето наблюдава Добри, който живее в малко село с овдовялата си майка и своя дядо. Те работят на нивите, а в редките мигове на отдих прекарва с най-хубавата си другарка Неда, щерка локалния обущар. Макар да се труди безрезервно, Добри усеща, че полската работа не е за него. Той е влюбен в изобразителното изкуство и от рано демонстрира огромния си гений.

Въпреки че книгата не е преведена на български от Национален дарителски фонд „ 13 века България “ оповестиха, че търсят метод това да се случи.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР