Добре, разбирам, че трябва да сложа шампанското обратно в хладилника.“

...
Добре, разбирам, че трябва да сложа шампанското обратно в хладилника.“
Коментари Харесай

Дипломат пред „Politico“: Всички са уморени от Шарл Мишел

„ Добре, разбирам, че би трябвало да сложа шампанското назад в хладилника. “

Това съобщи един чиновник в Европейския съюз /ЕС/, откакто ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи, че в действителност ще остане на поста си до края на мандата през ноември, предава „ Politico “. Длъжностни лица постоянно са изтъквали това, което разказват като безредно ръководство на срещите на водачите и на делата на Съвета, както и съперничеството с ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен , като аргументи да чакаме смяна.

Брюкселският балон беше скандализиран както от известието на Мишел преди 3 седмици, че има намерение да се кандидатира за Европейски парламент в Белгия, по този начин и от анулацията му на известието в петък вечерта.

„ Всички просто са изтощени от Мишел “ , призна един белгийски чиновник.

„ Всичко, което остава за него в този момент, е да се увери, че срещата стартира в точния момент и че всеки има химикалка, която работи “ , сподели различен посланик от Европейски Съюз, който, сходно на други представени в този материал, получи анонимност, с цел да приказва искрено за една от най-известните фигури в Европейски Съюз.

Ролята на ръководителя на Европейския съвет , една от главните институции на Европейския съюз, е от решаващо значение за постигането на по този начин нужното съглашение сред 27-те водачи на блока . Това е изключително сериозна позиция преди специфичната среща на държавните ръководители на Европейски Съюз този четвъртък, където 26 водачи ще би трябвало да убедят унгарския министър председател Виктор Орбан да отблокира избавителна линия за помощ от 50 милиарда евро за Украйна , когато тя навлиза в трета година на война с Русия . След неговия поврат, европейски чиновници и дипломати подчертаха, че Мишел има още по-малко политическо доверие , с цел да взема незабавни решения . А някои в Брюксел към този момент търсят имена за негов заместител. Същият посланик от Европейски Съюз, представен нагоре, сподели още:

„ Той е направил политическо харакири . Сега не е останала и капка доверие. “

Оставането на Мишел няма да има огромна разлика, сподели втори посланик.

Той към този момент не вдъхва огромно доверие като ръководител на Европейския съвет “ , посочи той, добавяйки, че в Европейски Съюз и преди са виждали сходен образец – холандския министър председател Марк Рюте , който ръководи ше отдалече .

„ Politico “ се обърна към офиса на Мишел за коментар по отношение на реакцията на публични лица и дипломати и не получи отговор на въпросите си.

Пари в брой за Украйна

Залозите за срещата на върха тази седмица са високи. Подписването на помощта за Украйна е от значително значение както за Киев , по този начин и за посланието на Европейски Съюз към Русия , че Украйна има поддръжката на Брюксел , изключително когато Вашингтон се бори да реализира единодушие за личните си пари за Украйна. Самият Мишел прикани за специфичен Европейски съвет, когато водачите на Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за изпращането на парите на срещата си през декември. И макар че неговият поврат може да е бил неизвестен, европейските водачи в този момент ще могат да се съсредоточат върху решението да поддържат Украйна, вместо да разискват проекти за заместничество , защото Мишел ще остане на поста до края на ноември, вместо да заеме мястото си в Европейския парламент в средата месец юли. Тези, които го пазят, настояват, че така и така е имало дребен напън .

„ Оставането на Мишел не прави разлика. Той по този начин или другояче не си тръгваше до момента , счита трети посланик.

„ Това, което вършат политиците , е да се кандидатират за избори. “

Все отново известието на Мишел по-рано този месец стреля право в конкуренцията за най-високи позиции в Европа. Европейските столици в този момент интензивно мислят (ако още не са) за това по какъв начин да разпределят висшите длъжности в Европейския съвет, Комисията, Парламента и дипломатическата работа на Европейски Съюз след европейските избори през юни.

Мете Фредериксен, актуалният социалистически министър-председател на Дания, е име, което продължава да се носи из Брюксел. За някои тя се счита за прекомерно дясна във връзка с миграцията, само че това може да бъде политически плюс, в случай че Европейският парламент се завърти повече надясно, както се чака.

Социалистите от Южна Европа обаче към момента се надяват, че португалският министър председател Антониу Коща , който беше любимецът за заместител на Мишел, няма да бъде обиден от следствие за корупция , което принуди държавното управление му да подаде оставка .

Друго име, което се повтаря в Брюксел, е някогашният италиански министър председател Енрико Лета , който е претрупан да изготви отчет за бъдещето на единния пазар за европейските водачи. Тази домашна работа даде на Лета, някогашния водач на италианската лявоцентристка Демократическа партия , опрощение да обиколи блока, подчертаха дипломати, макар че не излиза наяве дали някогашният министър председател ще получи поддръжката на дясното държавно управление на Джорджия Мелони .

Засега Мишел остава на поста си , а неговите бранители показват засилващия се надзор, против който ще би трябвало да се изправи преди огромното решение на Европейски Съюз за Украйна. Нима Хейри, президент на интернационалния комитет на младежкото крило на партията на Мишел MR, съобщи:

„ Европа трябваше да прегърне и да насърчи смелостта му да се подчини на изборната воля на хората . Вместо това в този момент те би трябвало да се борят с следствията от издевателството си до степен да накарат мъжа да каже с почитание: стига толкоз. “

Но даже чиновници от личната му демократична група Renew не могат да не изпитат облекчение, че Мишел няма да се кандидатира за Европейски парламент .

„ Много малко членове сметнаха идването му в Народното събрание за добра вест “ , удостовери служителят, акцентирайки неотдавнашното взимане на решения от Мишел .

„ Когато има три благоприятни условия, той постоянно избира най-лошата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР