Добре познат факт е, че гените, хормоните и начинът на

...
Добре познат факт е, че гените, хормоните и начинът на
Коментари Харесай

6 навика, които увеличават риска от рак на гърдата

Добре прочут факт е, че гените, хормоните и методът на живот въздействат върху риска за поява на рак на гърдата.

Здравословнто хранене и упражненията предотвратяват наддаването на тегло, и по този метод, компенсират риска от болестта. Въпреки това, съществуват няколко елементарни навика от пиенето на алкохол до работенето до късно, които фактически могат да доведат до рак на гърдата .

Ракът на гърдата е вторият най-често срещан при дамите рак, след рака на кожата. Учените обаче са безапелационни. Според отчет на американски учени, с 40 % понижава рискът от рак на гърдата, когато една жена поддържа обикновено телесно тегло, кърми и рядко употребява алкохол . Докладът обгръща 81 нови проучвания, учещи връзките сред метода на живот и болестта от рак и демонстрира, че 70 000 случая на рак на гърдата всяка година в Съединени американски щати могат да бъдат предотвратени.  “Сега сме по-уверени от всеки път, че поддържането на здравословно тегло, физическата интензивност и ограничението на използването на алкохол в едни приблизително възможни количества, доста редуцират риска от заболяване ”, споделя доктор Мартин Уйсмен от Американския институт за проучване на рака, началник на проучването.

Запознайте се със 7 фактора, които съгласно науката усилват риска на една жена да заболее.

Не кърмите

Изборът на това дали една млада майка ще кърми или не е персонален, само че дамите, които вземат решение да не го вършат, са изправени пред по-висок риск от рак на гърдата. Колкото по-дълго една жена кърми (около година), рискът е по-нискък спрямо тези, които в никакъв случай или за малко са кърмили (до 10 месеца). Едно по-ново проучване, оповестено в списанието на Националния институт за рак дава спомагателни доказателства, че кърменето може да понижи риска от рак на гърдата. Кърмещите дами са имали 30% по-нисък риск да заболеят и към 28% по-малък риск от гибел от рак на гърдата.

Пиете противозачатъчни

Естрогенът в противозачатъчните таблетки са ефикасни при предотвратяване от нежелана бременност, само че той може да докара до по-висок риск от рак на гърдата. Високите дози от хормона в кръвта може да докара до свръхстимулиране на клетките в тъканите на гърдите. В едно изследване от 2014 година, оповестено в списание Cancer Research, демонстрира, че висока доза естроген (50 микрограма или повече) в противозачатъчните хапчета води до нараснал риск от заболяването при младите дами, а таблетките с ниска доза естроген (20 микрограма) – не.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР