Добре е да се смени Гешев, ние сме му искали

...
Добре е да се смени Гешев, ние сме му искали
Коментари Харесай

Нинова: Идеята на премиера за закриване на ДКК е грешка! Искам проверка!

Добре е да се смени Гешев, ние сме му желали оставката. Но, в случай че разпоредбите, законите и редът останат в същия тип, то нищо значително не сме трансформирали ", съобщи още Нинова

Големият проблем е в лобисткото законодателство, уточни вицепремиерът Корнелия Нинова в коридорите на Народното събрание. Всичко е заровено в тази постройка, сподели тя, имайки поради Народното събрание. Според нея не може да се проверяват нарушавания, направени по лобискко закон, тъй като те се оказват изцяло "законни ".
 
Шефът на борда на Държавната консолидационна компания самичък си е подал оставката, сподели още Корнелия Нинова в коридорите на Народното събрание.

Нинова изясни, че по-късно е решила да смени и останалите членове на борда. Според нея концепцията на Кирил Петков да се отстрани ДКК, а всички държавни сдружения да преминат на послушание към министъра на стопанската система, е мъчно изпълним, защото техният капитал е в ДКК, въз основата, на която компанията оперира и с кредитни запаси. Една такава промяна ще провокира разтърсвания. Тя уточни, че е поискала цялостна инспекция на ДКК и чака резултатите от Сметната палата.
 
"Не е елементарно с лека ръка да кажем - разпускаме ДКК. Такава промяна би била комплицирана ", изясни Нинова.
 
И добави:
“По принцип всичко е допустимо и може да се направи по закон и както би трябвало, само че съгласно мен би затруднило главната ни цел - оздравяването на държавните предприятия, което за мен е първостепенна задача. “
 
 

 
Припомняме, че още до момента в който беше длъжностен министър Кирил Петков се разгласи за закриване на ДКК. "Държавната консолидационна компания е непотребна и би трябвало да влезе в разпродажба ", съобщи той през август 2021 откакто  Сметната палата излезе с отчет, в който се твърди, че страната не е стопанисвала дейно своите предприятия в интервала, когато министър беше Емил Караниколов. 
 
ДКК сплотява комерсиалните сдружения, стопанисвани от Министерството на стопанската система. Тук са както дребни компании, по този начин и огромните предприятия от военнопромишления комплекс и строителния отрасъл. 
 
Преди два дни стано ясно, че цялото управление на Държавната консолидационна компания (ДКК) е заменено с решение на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.
 
Освободени са досегашният представител на Държавната консолидационна компания – Ваня Караганева, която е и изпълнителен шеф, Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева. Досегашното управление на компанията беше отпред от ноември месец 2021-а година. А в края на същия месец гръмна скандал за злоупотреби с Караганева. В средата на декември, 2021 година, прокуратурата образува досъдебно произвеждане.
 
Смолянчанинът Михаил Кумчев – ексконсул на България в Македония, е избран за изпълнителен шеф и представляващ сдружението на мястото на Караганева. Той е и изпълнителен член на Съвета на шефовете. Доскоро Кумчев, който е с юридическо и инженерно обучение, е бил началник инспекторат към Министерството на стопанската система. По-рано е работил като старши юрист в НЗОК. Син е на уважавани в района лекари, сполучливо управлявали в разнообразни интервали регионалната болница на Смолян. Баща му доктор Тодор Кумчев дълги години беше депутат от левицата.
 
Другите двама нови представители на ДКК са Смиляна Никова-Кръстева и Таня Митова. Таня Митова е юрист, те ще е ръководител на Съвета на шефовете. Смиляна Нитова-Кръстева е юрист от Хасково. Участва в управлението на Българска социалистическа партия и в сдружението "Демократичен съюз на Жените ДСЖ-Хасково ", като в ДКК тя ще е зам.-председател на СД.
 
Дружеството ще се съставлява от изпълнителния шеф Михаил Тодоров Кумчев независимо, само че от Смиляна Нитова-Кръстева и Таня Митова - единствено дружно.
 
Нови членове на Съвета на шефовете са Ивайло Лилов – ръководител на Областния съвет на Българска социалистическа партия във Враца, Смиляна Нитова-Кръстева, Даниел Милев и Таня Митова. Промените към днешна дата още не са вписани в Търговския указател. Адвокатът, зает да реализира вписването – Николай Шопов, също е смолянчанин. Решението за промяна на цялото управление е взето от Нинова на 4-ти февруари.
 
Запитана за отношението на Българска социалистическа партия към проблема "Кирил Петков в прокуратурата " и напрежението с основния прокурор, Нинова отговори:

"Мисля, че доста се преекспонира този проблем. Всяка власт - изпълнителна, законодателна и правосъдна, е длъжна да се включи в битката със задкулисието и корупцията. За мен този проблем е заровен в тази постройка. Когато корупцията е заложена в законите, всяка една власт не може да се бори с нея, тъй като тя е законна. Само с общи старания можем да се оправим. Промяната би трябвало да стартира отсам. Дали основният прокурор ще се споделя Гешев или Иванов, от пет години молим върху актовете на основния прокурор. Добре е да се смени Гешев. Никой не дава гаранции, че идващият основен прокурор няма да продължи “, разяснява тя.
 
Ако едната власт прави номера на другата - нищо няма да стане, заключи Корнелия Нинова.
 
"Промяната в прокуратурата и огромната смяна в правосъдната власт би трябвало да стартира от тук. Дали ще се споделя основния прокурор Гешев, Петков или Иванов, когато в закона не са заложени контролни органи и функционалности върху работата му, нещата ще не престават по същия метод. Поне от пет години молим за правосъден надзор върху актовете на основния прокурор. Добре е да се смени Гешев, ние сме му желали оставката. Ако разпоредбите, законите и редът останат в същия тип, то нищо значително не сме трансформирали ", съобщи още Нинова.
 
Източник: epicenter.bg
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР