Добавката от 50 лева към пенсиите вероятно ще остане до

...
Добавката от 50 лева към пенсиите вероятно ще остане до
Коментари Харесай

50-те лева към пенсиите остават до март 2021, индексацията още се обсъжда

Добавката от 50 лв. към пенсиите евентуално ще остане до март 2021 година, заяви общественият министър Деница Сачева в сряда пред депутатите от парламентарната комисия по труда и соицалната политика. Последните проекти на държавното управление бяха да изплаща месечните добавки от 50 лв. до края на годината, а преди два дни министър председателят Бойко Борисов сподели, че мярката ще продължи " до момента в който има пандемия " и чак по-късно ще се индексират пенсиите.

Сачева цитира в сряда статистика, съгласно която към 56 лв. приблизително на месец дават пенсионерите за медикаменти, като с тази мярка от спомагателни 50 лв. към пенсиите възрастните хора ще бъдат подкрепени както за пазаруването на медикаменти, по този начин и във връзка с профилактиката по отношение на ковид.

Сачева добави, че желанието на държавното управление е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като в същото време се резервира солидарният и обективен модел на пенсионната система.
Обсъждат се няколко разновидността за осъвременяване на пенсиите на възрастните. От думите на Сачева стана ясно, че тя по-скоро поддържа предлагането за увеличение на всички пенсии.

Не е взето още решение дали нарастването ще е от 1 януари или от 1 юли, само че правилото ще бъде всички пенсионери да получат такова, уточни тя. Обсъжда се дали то да е през увеличение на тежестта на година застрахователен стаж или през диференцирано нарастване посредством " швейцарското предписание ", само че при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското предписание.

Разходите съгласно определения вид ще варират от 1.2 милиарда до 3.8 милиарда лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР