Добавена реалност, умни чинове, интерактивни дъски, зелена стая“ на открито

...
Добавена реалност, умни чинове, интерактивни дъски, зелена стая“ на открито
Коментари Харесай

Добавена реалност и умни чинове влязоха в училищните класни стаи

Добавена действителност, умни чинове, интерактивни дъски, „ зелена стая “ навън и метеорологична станция в двора. Това са единствено част от нововъведенията във 2-ро Средно Училище „ Акад. Емилиян Станев “ в столичния квартал " Бъкстон ".
" Училището доста от дълго време работи в посока нововъведения. Искаме всички процеси да бъдат цифровизирани, само че не като самоцел, а като опция за обосноваване на учениците, тъй като ние възпитаваме едно потомство, което не познава света без технологии. И при нас на напред във времето излиза задачата ние да ги научим да ги употребяват рационално. Затова работим в тази посока напълно осъзнато и стимулирано ", споделя Лилия Торньова, която е шеф на 2-ро СУ " Акад. Емилиян Станев ".

От 2017 година 2-ро Средно е в листата на новаторските учебни заведения в България след решение на Министерски съвет.
" Ние сме в края на 4-годишния интервал на нововъведението и това ни държи в действителност екзалтирани и въодушевени да продължим да попадаме в листата и да разширяваме опциите си. В последните месеци се случиха доста неща. Шест класни стаи са оборудвани с по този начин нар. „ умни чинове “, които са със особено вграден в тях програмен продукт – те оказват помощ на учителя да доближава до ученика с безусловно едно натискане на копчето, да наблюдава отсъствията, да задава задания, домашни работи и да получава противоположна връзка , което също е доста значимо ", добавя директорката.
Вече 7 години Николай е преподавател по история във 2-ро Средно Училище и е един от любимците на учениците. Той приключва междинното си обучение в Националната гимназия за антични езици и култури, а висшето си в Софийския университет със компетентност археология. След това прави и докторантура по история.

" Като дребен имах доста сантиментална визия за археологията като просвета, като компетентност и филмите за Индиана Джоунс може би са най-тривиалното, само че и най-въздействащото за едно малко дете. Всеки си мечтае за завършения, за съкровища, за най-различни нови прекарвания и по този начин взех решение, че мога да стана археолог.
В следствие обаче видях, че съм много добър и в друго направление. Отдава ми се да приказвам с деца, да преподавам и придвижвам своите познания. И постоянно се гордея, когато някое дете стартира да се въодушевява от моите думи и да продължава това, което обичам. Аз съм принципен в това отношение. От дребен обичам историята и се движа постоянно в това русло ", споделя Николай Данев.
Като млад преподавател Николай включва технологиите в помощ на образователния материал.
" Иновациите при мен влязоха от първия ден. Преди 7 години започнах да работя с презентации, което не е доста новаторско, само че в следствие започнах да чета повече и повече и открих разнообразни приложения, стратегии, закупих си техника. В нашето учебно заведение имаме опция да работим с доста високи технологии. Имаме интерактивни дъски, проектори, умни чинове, които просто е грехота да не се употребяват в час ", добавя той.

Понякога самият Сталин с лула в ръка влиза в класните стаи, чрез новите технологиите. Добавената действителност дава опция за визуализация на хора и събития непосредствено пред очите на учениците.
" Във всеки един урок виждам да има по нещо, което да им притегли вниманието. Всеки час си има конструкция и когато видиш, че учениците се отегчават би трябвало още веднъж да им хванеш интереса. Разбира се за тях войните, борбите, съкровищата, съставляват максимален интерес, тъй като тези неща се онагледяват на тези дъски, които имаме и влизат непосредствено в урока, за това, което описваме. Друго е аз да го опиша с мои думи, друго е да го видят онлайн – да се качат в танка, да се качат на коня на Александър Македонски, Клеопатра да се покаже пред очите им или пък Колизеума в средата на стаята. Това много трансформира и разнообразява часа, прави го доста по-интерактивен.

Самите възпитаници се включват доста повече, задават въпроси, пишат домашните си с интерес. Аз се въодушевявам първоначално от концепцията и след това, когато виждам към този момент и резултите. Вдъхновяващо е, когато някой ти каже „ Благодаря Ви за тези години, в които бяхме дружно, благодаря Ви за знанията, в никакъв случай няма да Ви не помни. “ Това, когато го чуеш за първи път е малко стряскащо, само че е необикновено задоволство ", споделя Николай.

" Ние имаме едни от най-хубавите учители в това учебно заведение и тези технологии единствено ни подкрепят материалът да се схваща по-добре. Най-интересните часове са ми история, география и британски, и считам, че се приготвям сносно благодарение на тези технологии ", споделя Денислав Игнатов, който е възпитаник от 12 клас.

" По време на онлайн образование е доста значимо и учители, и възпитаници да се оправяме в връзката между тях. Технологиите доста ни помогнаха, нововъведенията постоянно са от изгода. Показват ни по разнообразни способи материала и това оказва помощ за неговото схващане. В разказвателните предмети е най-полезно – история, география, физика, тогава пресъздаваме нещата и материалът е по-лесен за схващане и запомняне ", добавя дванайсетокласничката Андрея Генова.

А резултатите не закъсняват.
" Например на олимпиадата по история, която се прави всяка година, постоянно имаме ужасно доста искащи, а това не е наложително. Прави се в събота заран, множеството деца не им се занимава с извънкласни действия, само че при моите възпитаници се вижда доста огромно предпочитание. И това предпочитание има към този момент своите плодове, тъй като напъните им се възнаграждават. Средният триумф на матурите по история при нас варира сред доста добър и отличен, повече клони към отличен. Също по този начин имаме доста възпитаници, които са в топ 10 на България " безапелационен е Николай Данев.
" Имаме доста деца, които аплайват с история и виждам, че се възпламенява искрата в тях, а тъкмо това е моята работа – да ги запаля и вдъхновя, с цел да продължат. Има една приказка, че учениците не са кофа с вода, която би трябвало да се изпълни, а са факла, която би трябвало да се възпламени. Аз се придържам към това. Моите учители също са се придържали към това и аз се пробвам да имитирам на тях. Мен ме възпламениха още като дребен доста, доста положителни преподаватели и желая да наподобявам на тях. Все още съм надалеч, само че се стремя ", споделя той.

" В нашето учебно заведение има удобна среда за тези процеси доста от дълго време. Преди повече от 5-6 години започнахме последователно образования. Първоначално работихме с презентации, след това започнаха облачните пространства да навлизат и това е извънреден плюс, също така средата ни подготвя. Нашето учебно заведение може да се похвали с невероятна техника, която дава опция на учителя да разгърне своите благоприятни условия ", споделя Радослава Бочева, която преподава география във 2-ро СУ.
" Сега в Covid обстановката, в тази сложна обстановка технологиите ни помогната извънредно доста, тъй като успяхме да компенсираме неналичието на жив контакт. Не изцяло, несъмнено. Но съумяваме да онагледим процесите, да проследим развиването на учениците и нещата вървят. Моят предмет е извънредно потребен за потребление на „ добавена действителност “ (AR) за онагледяване на процесите. Това стимулира децата и ги кара в допълнение да търсят, даже те сами да се пробват да основат визуализации, това е скъпо ", добавя учителката.

Иновативната и софтуерна среда в учебното заведение дава опция на образователното заведение да премине елементарно към отдалеченото образование.
" Пандемията сътвори повсеместен проблем, освен за страната и обществото, само че и като цяло за съсловието и всички фамилии. Проблемите пристигнаха от това, че по-скоро не бяхме готови душевен, в сравнение с софтуерно. В безусловно всички класни стаи има мултимедии, компютри, в огромна част от стаите има интерактивни дъски с touch екран и този развой на възобновяване на образователната среда е почнал още преди пандемията.
За голяма наша наслада учителското съсловие съумя в границите на 2 почивни дни да преустрои работата си, тъй че образованието в електронна среда да се случва пълноценно. Всички учители разполагат с безжични слушалки, които подкрепят синхронното образование, т.е. учителят може да работи с класа присъствено и с възпитаници, които са останали у дома в отдалечена форма. Което улеснява извънредно доста тяхната работа ", уверена е директорката Лилия Торньова.

А разковничето за тези нововъведения се крие в вярното систематизиране на учебния бюджет и кандидатстването по разнообразни планове. Във 2-ро СУ учат близо 1 500 възпитаници с обезпечено целодневно образование. Учебното заведение разполага с над 100 души педагогичен личен състав и годишен бюджет от над 4 млн лв..
" Справяме се с бюджета на учебното заведение като в това време аплайваме по доста стратегии и това е опция за в допълнение финансиране. Всички тези придобивки са вследствие на присъединяване ни по национални планове и стратегии, аплайваме и през МОН, където в края на предходната година кандидатствахме и набавихме пречистватели на въздуха в подтекста на протичащото ни се с пандемията и във всяка класна стая има подобен присъствен пречиствател, който не постанова изключване.
По два плана – единият към МОН, другият по национална стратегия, ние успяхме да финансираме закупуването на техника, обвързвана с пробната работа по естествени науки и тази техника е с новаторски приложения, които дават 3D модели на разнообразни концепции, термини, в действителност дават опция за интерактивна и съвременна работа в часовете. Постоянно трансформираме средата и считаме, че учебното заведение е освен територия на знанието, само че и за творчество и креативност, което няма по какъв начин да се случи без технологиите ", категочина е директорката на 2-ро СУ.

" Новата ни иновация е обвързвана с създаване на „ Кариерен център “, който да дава опция на учениците овреме да осъзнават опциите си, да могат да взимат решения и да познават пазара на труда, с цел да вършат осведомен избор в своето развиване. Така че прекрачването към идната иновация ни кара да търсим благоприятни условия за възстановяване на средата. Мотивацията и упоритостта на колегите са в основата. Всички се стараят и в действителност съумяваме да се включим в доста национални стратегии, несъмнено участваме и в европейската стратегия Еразъм+ и това ни обезпечава в допълнение благоприятни условия. "
" В нашето учебно заведение сме си сложили за задача да възпитаваме и построяваме освен знаещи, ами и хора, които да са готови за живота след учебно заведение. Това е нещо, което е недостиг на актуалната просветителна система. Изградихме още веднъж във виртуалното пространство „ Кариерен център “, в който споделяме най-различна информация, обвързвана с специалности, с университети, организираме уеббинари и то доста интензивно, изключително в последните 2 месеца.
Представяме университети в България и чужбина и учим децата на умения, които са извънредно нужни, да вземем за пример по какъв начин да се държа по време на изявление за работа, къде да диря работа, кои са настоящите специалности, даже по какъв начин да подам ръка и да кажа „ добър ден “, изяснява Радослава Бочева, която е част и от мениджърския екип на 2-ро СУ.



" Сега започваме работа и по още един план, по модела 1 към 1, което ще остави на назад във времето учебниците. С помощта на едно хромбук устройство учениците могат да получават задания от учителите, да обменят материали, да дават противоположна връзка от всяка една точка, без значение къде са. Това ще реши и други проблеми, свързани с тежките раници и многото учебници. Така че в действителност сме окуражени да вършим учебното заведение съвременно и технологиите да бъдат част от позитивната и ефикасна образователна среда ", споделя Лилия Торньова.
Друг мотив за горделивост е приключената през декември 2020 година метеорологична станция на територията на учебното заведение.
" Финансирането за тази станция получихме посредством план към Министерството на околната среда и водите и сега посредством уеб страницата на учебното заведение могат да се наблюдават в действително време данните на въздуха – мокрота, температура и така нататък Тази информация ще бъде налична и в кабинетите по естествени науки, с цел да могат учениците да вършат разбори и съпоставки.  

Много се гордеем и с по този начин нар. „ зелена класна стая “ навън, която в този момент в изискванията на пандемия, изключително пролет и есен, ни помагаше доста – учениците хем да учат, хем да бъдат навън, спазвайки противоепидемичните ограничения. Те се усещат в действителност доста удобно, тъй като е ситуирана измежду борове и изключително, когато е горещо, там е доста прелестно място за учене.  Сега ни следва да изградим и библиотека навън, за която също сме кандидатствали и утвърдени по национална стратегия за 2020 година. Изобщо дейностите при нас не стопират, само че ние сме стимулирани за продължаваме все по този начин ", завърша директорката.
А ние се надяваме и други български учебни заведения да бъдат стимулирани и да последват образеца на 2-ро Средно, влизайки в крайник с нововъведенията, отговарящи на софтуерния век, в които живеем.
Автор: Габриела Андреева

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР