До този момент здравното министерство е купило и предоставило на

...
До този момент здравното министерство е купило и предоставило на
Коментари Харесай

Кацаров: Според мен учениците от 8. до 12. клас могат да се тестват и като възрастните

До този миг здравното министерство е купило и предоставило на МОН 1,5 милиона щадящи теста за учениците, сподели служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

По предходната социална поръчка има още 600 000 теста, от които 200 000 са налични в склада, а 400 000 не са пристигнали. Става въпрос за поръчка отпреди две седмици, а крайният период е бил в петък.



Най-късно този петък се чака те да бъдат получени, само че не може да бъде дадена гаранция, защото се намират на разнообразни митници в Европа.

„ Вчера сключих контракти за още 2,7 милиона теста със период на доставка 9 декември. Тоест общо са контрактувани 4,8 милиона щадящи теста, от които на МОН са доставени 1,5 милиона и 200 000 са налични в склада “, изясни Кацаров.

Тези проби биха били задоволителни, с цел да се тестват всички възпитаници в страната най-малко доникъде на януари, добави той.

Според Кацаров учениците от 8. до 12. клас биха могли да се тестват и с проби за възрастни.

„ Имаме налични такива проби, които можем да предоставим незабавно, в случай че МОН реши “, посочи здравният министър.

По думите му в 21 области в страната заболеваемостта разрешава децата да вървят на учебно заведение, без да се тестват, само че на ротационен принцип.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР