До септември България трябва да подаде своите териториални планове за

...
До септември България трябва да подаде своите териториални планове за
Коментари Харесай

България може да остане единствена в ЕС без план за въглищен преход

До септември България би трябвало да подаде своите териториални проекти за обективен преход на районите Стара Загора, Перник и Кюстендил, с цел да може В противоположен случай страната Това е, само че по време на служебното държавно управление съответни дейности и задължения нямаше.Рискът да загубим финансирането за трите въглищни района наподобява все по-реален и в новата власт. В изявление за " Капитал " (което ще може да видите на уеб страницата в идващите дни), министърът на околната среда Юлиян Попов споделя, че " към момента се разискват детайлите " проектите за обективен преход за трите въглищни района, само че " до края на годината би трябвало да са подготвени. " Готовите проекти обаче сами по себе си не ни правят работа. Европейската комисия желае да разполага с към четири месеца за утвърждението им.

До септември България би трябвало да подаде своите териториални проекти за обективен преход на районите Стара Загора, Перник и Кюстендил, с цел да може В противоположен случай страната Това е, само че по време на служебното държавно управление съответни дейности и задължения нямаше.

Рискът да загубим финансирането за трите въглищни района наподобява все по-реален и в новата власт. В изявление за " Капитал " (което ще може да видите на уеб страницата в идващите дни), министърът на околната среда Юлиян Попов споделя, че " към момента се разискват детайлите " проектите за обективен преход за трите въглищни района, само че " до края на годината би трябвало да са подготвени. " Готовите проекти обаче сами по себе си не ни правят работа. Европейската комисия желае да разполага с към четири месеца за утвърждението им.

А в случай че това не се случи до края на 2023 година, парите остават окончателно изгубени. За разлика от другите оперативни стратегии тук няма опция за прехвърлянето им или отсроченото им потребление в бъдеще.

Реклама
Защо още се бавим? Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ в този момент е фокусирано върху предоговарянето на Плана за възобновяване и до момента в който той не е уточен надали ще стартира работа и по териториалните проекти за обективен преход. Макар да става въпрос за два напълно обособени инструмента на Европейски Съюз, в бранш " Енергетика " има логичност плановете да бъдат координирани и да се допълват (все отново " синергията " в европейското финансиране е във фокуса на последните два програмни периода). Това обаче напълно не дава отговор на периодите, които Европейската комисия авансово е сложила.

На въпрос на " Капитал " от предходната седмица, от изпълнителния орган на съюза дават отговор, че " службите на Комисията са в контакт с българските управляващи по отношение на завършването на териториалните проекти за обективен преход и комисията чака да получи предлагането на страната ни . След като териториалните проекти бъдат публично подадени, Комисията би трябвало да разполага с до 4 месеца, с цел да одобри решението си, което би трябвало да стане преди края на годината. България се е заела да съблюдава този график. "

С рисковете са в течение и в самото държавно управление. Министър Попов разяснява пред медията ни, че за него " е ясно, че в случай че се бавим с териториалните проекти, в последна сметка ще загубим финансирането на Европейски Съюз ". Но споделя още, че фокусът им в миг е различен: " Работи се по Плана за възобновяване. Водят се договаряния за това по какъв начин Планът да се съобрази по едно и също време с решението на Народното събрание и с договореностите, които сме поели пред Брюксел. Това е много сложен развой и допускам, че ще се реши през септември. През август ще работим интензивно по моделирането и настройките на енергийните мощности. "

Проблемът е, че в случай че през септември сме подготвени по Плана и занапред започваме работата по документите за обективен преход с него, то времето няма да стигне. Европейската комисия би трябвало утвърди проектите за обективен преходи и даже да направи старания това да стане за по-малко от четири месеца, процесът въпреки всичко лишава съществено софтуерно време и запас. Загубени благоприятни условия България в този момент е Страната г И двата инструмента са финансирани частично с първия общ заем на Европейски Съюз, в който и България взе участие.
Реклама
Така е доста евентуално да се наложи страната сама да финансира промените в енергетиката, до момента в който заплаща за целия преход на континента с вноските си към европейския бюджет (които са с наклонност да се увеличават). Доколко сполучлива би било това единствено може да допускаме. Но тук няма по какъв начин да не възникне въпросът за какво енергетиците в Марица изток протесират против правенето на териториалните проекти и самият Плана за възобновяване, а не против бездействието на ръководещите в миналите три години, които действително ще ги оставят без различно развиване.

Дори в този момент въглищните централи към този момент работят на минимална мощ, защото силата им е прекомерно скъпа и няма кой да я купува. Дали е записано ограничението на активността им или не в някакъв документ, това няма изключително значение. Проблемът е, че не се работи по различни планове, които да обезпечат претовареност за енергетиците там. Именно за това бяха планувани фондовете на Европейски Съюз, които към момента не може да стартираме да използваме.
Свързани публикации Светът има 7 години, с цел да понижи парниковите излъчвания на половина 22 юли 2023, 14:05 Нов проект за ТЕЦ-овете: Без " Бобов дол " и " Брикел ", с 30% по-малко " Марица-изток " 13 юли 2023, 16:18 Още ли е на дневен ред Зелената договорка в Европейски Съюз 4 юли 2023, 09:49
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР