До сблъсъци се е стигнало в неделя по време на

...
До сблъсъци се е стигнало в неделя по време на
Коментари Харесай

Загинали и ранени при рядък антиправителствен протест в Сирия

До конфликти се е стигнало в неделя по време на митингите в сирийската провинция Суейда, обитаема с болшинство от друзи. Загинали са минимум един протестиращ и един служител на реда. Ранени са седем други, заяви АП.

Антиправителствените демонстрации са необичайност в Сирия, където президентът Башар Асад потуши продемократично въстание преди повече от десетилетие. Асад оцеля в последвалата революция, само че спорът хвърли Сирия в беднотия, съчетана с продоволствена сигурност и енергийна рецесия.

Въпреки че Суейда като цяло беше пощадена от гражданската война, през последните няколко години в провинцията с преобладаващо друзско население имаше митинги против корупцията, като напрежението тлееше сред жителите и сирийското държавно управление, водено от президента Асад.

Десетки поданици се събраха на митинга пред държавна постройка, с цел да осъдят тежката икономическа обстановка и след скандирането на антиправителствени лозунги, са нахлули в нея. Сирийският вътрешен министър в изказване сподели, че хората, които са нахлули в постройката, са били въоръжени и са унищожили мебели, разрушили са прозорци и са ограбили файлове. В изказването се прибавя, че служител на реда е бил погубен, откакто протестиращи са нападнали полицейски сектор.

Активисткият медиен колектив Suwayda 24 и основаната в Обединеното кралство опозиционна група Сирийската обсерватория за правата на човека казаха, че силите за сигурност са стреляли с бойни патрони по протестиращите. Едно видео на активисткия колектив демонстрира протестиращи, носещи ранен мъж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР