До момента дата, свързана с приемането на България в сухопътните

...
До момента дата, свързана с приемането на България в сухопътните
Коментари Харесай

Все още няма дата, в която да ни е приемат и в сухопътен Шенген


До момента дата, обвързвана с приемането на България в сухопътните граници на Шенген, не е конкретизирана нито с Румъния, нито с Австрия, нито с Европейската комисия. Преговорите и диалозите не престават за това по кое време да бъдат признати България и Румъния в Шенген по сухопътни граници. Това разгласи премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет.

Няма разискване за делене на България и Румъния за сухопътен Шенген. Не се планува облекчение на сухопътните граници на България и Румъния, а Австрия желае прецизиране на контрола, с цел да са сигурни, че филтрите работят добре и да не бъдат пропускани мигранти през границите ни, изясни министър-председателят.

Австрия има действителен проблем, уточни Денков и даде образец, че австрийската страна е номер едно по брой регистрирани в самата страна на глава от популацията противозаконни мигранти, в случай, че не е гранична страна. Интересите на Австрия съответстват и с тези на България. Няма разминаване в задачите, само че има разминаване във фазиране на задачите - по кое време и по какъв начин да паднат сухопътните граници, посочи Денков.

Премиерът добави, че влизането в Шенген ще се реализира с сегашния акт - приемането на страната ни първо. Доверието, което получаваме в този момент ще се осъществя с отварянето на морските и въздушните граници. Австрия също е влизала в две етапи в Шенген, даде образец Денков.
 Денков удовлетворен, че след 12 година България влиза в Шенген по въздух и море
Денков удовлетворен, че след 12 година България влиза в Шенген по въздух и море

Австрия е поела ангажимент да продължат договарянията за отваряне на сухопътните граници

Той изясни, че няма да се изнася информация преди да са завършили диалози по тематиките. Мария Габриел играе основна роля в договарянията за присъединение на България по въздушен и морски Шенген. Ключова роля изиграха и сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, удовлетворен е министър председателят. За да има позитивен резултат за Шенген, играят роля доста институции - Народното събрание също, което приело доста значими закони за Шенгенското пространство.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел уточни, че последните дни са били кулминационни освен поради усиления труд на държавното управление, само че и поради интензивните часове договаряния не детайлите за Шенген по въздух и море. Правителството продължава да работи интензивно с Австрия, Румъния, Европейска комисия за пълноправно участие на България и Румъния в Шенген. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а в по-късен стадий и на сухопътните граници.

Приемането на България в Шенген е народен приоритет на страната ни, по който са работили редица политици и държавни управления, безапелационна бе Габриел, която благодари на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов, който също спомогнал за позитивната вест. Шенген е едно от главните достижения на европейския план и мястото на България в Шенген. Заслужили сме си да сме там, акцентира Габриел.
 Вървим самоуверено към Шенген, твърди Бойко Борисов
Вървим самоуверено към Шенген, твърди Бойко Борисов

Нидерландия ни дала зелена светлина поради измененията в Конституцията

Габриел благодари за усилената работа и на Министерство на вътрешните работи, и на Министерство на правораздаването, на посланиците на България, на българските евродепутати, на президентската институция и други Когато приказваме в един глас и се отстояват ползите на България - можем, реализираме и вървим напред, удовлетворена е тя.

Мария Габриел се надява през 2024 година да има дата, която тъкмо и ясно да споделя и демонстрира по кое време ще бъдат отстранени границите и бариерите за присъединение на България и Румъния в сухопътния Шенген.

Вътрешният министър Калин Стоянов също е удовлетворен от новината, че България ще бъде призната в Шенген първо по въздух и море. Министерство на вътрешните работи получи отлична оценка и поддръжка даже и от тези, които сега попречват страната ни в Шенген. Резултатът на Министерство на вътрешните работи е ясно закрепен в отчета от последната задача по линия на Шенген. Министерство на вътрешните работи ще продължи да прави това, което е належащо в синхрон с премиера и вицепремиера и ще отстояват българската позиция за Шенген, акцентира Стоянов.
 Калин Стоянов: Австрия все по-трудно отстоява позицията си за Шенген
Калин Стоянов: Австрия все по-трудно отстоява позицията си за Шенген

Нидерландският парламент е одобрил участие на България в Шенген, удостовери Стоянов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР