До края на юни ще бъдат изплатени още около 800

...
До края на юни ще бъдат изплатени още около 800
Коментари Харесай

До края на юни ще бъдат изплатени още 800 млн. лв. на фермерите за Кампания 2017


До края на юни ще бъдат изплатени още към 800 млн. лева на фермерите по схемите и ограниченията за директни заплащания от Кампания 2017. Това излиза наяве от оповестения показателен график на идните заплащания на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.

До момента на земеделците са изплатени тад 785 млн. лева за Кампания 2017. Това стана в интервала октомври – декември предходната година. Преведените средства са по схемите за преходна национална помощ, за обвързана поддръжка в областта на отглеждането на животни и схемата за единно заплащане на повърхност.

През тази година остава да бъдат преведени още към 800 млн. лева на фермерите по другите схеми. Общо таванът на директните заплащания за Кампания 2017 възлиза на близо 1.6 милиарда лева, като по-голямата част от средствата идват от европейския бюджет.

Публикуваният график за директните заплащания е индикативен и има за цел да ориентира авансово земеделските стопани по кое време могат да чакат да получат дотации през тази година. Индикативният график е сходен на заплащанията от предходната година.

До края на януари би трябвало да бъдат преведени средствата от втория транш по схемата за преходната национална помощ за говеда, необвързана с производството, както и по схемата за овце-майки и кози-майки.

През февруари е планувано да бъдат преведени средствата по размер 13 – заплащания за региони с естествени и други характерни ограничавания.

За март са планувани заплащания по схемата за обвързано подкрепяне на плодове и зеленчуци. За да получат средствата до края на януари земеделските стопани би трябвало да показват фактури в Държавен фонд " Земеделие " за създадената и продадена продукция през предходната година.

За края на март е планувано преразпределителното заплащане и по размер 10 – Агроекология и климат.

Април ще бъде месеца на " зелените " заплащания, агроекологията (мярка 10), биологичното земеделие (мярка 11) и агроекологичните заплащания от 2007 – 2013 година В средата на април ще бъдат изплатени парите на тютюнопроизводителите, а в края на месеца - по обвързаното подкрепяне за протеиновите култури.

Ако през април не бъдат изплатени агроекологията, това ще се случи през май, излиза наяве още от оповестения график.

За началото на май са планувани заплащанията по " Натиура 2000 " и рамковата инструкция на водите (мярка 12). В средата на месеца ще бъдат изплатени помощите на отглеждащите памук, а за края на месеца е плануваното окончателното заплащане по схемата за езиница повърхност.

В началото на юни младите фермери ще получат спомагателната помощ за тях, а за средата на месеца е планувано да бъдат преведени средствата за региони с естествени или други характерни ограничавания (мярка 13).

По традиция последни в края на юни помощта ще получат дребните фермери, които при предходната акция бяха 5729 и получиха 6.5 млн. лева

В Държавен фонд " Земеделие " е основана нужната организация на работа с цел да получат земеделските стопани дотациите си в периоди, оптимално близки до заложените в индикативния график, се споделя в известието на земеделското министерство.

В началото на март стартира приемът на заявки за подкрепяне за Кампания 2018, припомнят от земеделското министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР