До края на октомври ще бъде проведен четвърти кръг преговори

...
До края на октомври ще бъде проведен четвърти кръг преговори
Коментари Харесай

До края на октомври ще се проведе нов кръг от преговорите София-Скопие за Протокола 5+1

До края на октомври ще бъде извършен четвърти кръг договаряния сред министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония по текста на Протокола 5+1, разгласен от президента Румен Радев в Словения.

Ако двете страни реализиран единодушие, междуправителственият протокол ще бъде показан за гласоподаване на Министерския съвет и ще бъде подписан от двамата министри. Това изясни външният министър Светлан Стоев, който одобри хърватския си сътрудник Горян Гърлич-Радман.

Очаква се и съвещание на Съвместната историческа комисия, както и да минат изборите в РСМ на 17 октомври.

Българската страна следи доста деликатно за спазването на правата на българите и на македонските жители с българско съзнание в югозападната ни съседка, уточни Стоев и изрази вяра, че протоколът ще послужи и по повод интензивността на еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи.



Хърватският външен министър уточни, че страната му поддържа евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, само че при прецизно осъществяване на всички критерии, най-много Копенхагенските за добросъседство.

Двете страни подписаха Програма за съдействие, отбелязвайки 30-годишнината от определяне на дипломатически връзки между тях.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР