До края на месеца Столичната община ще обяви процедура за

...
До края на месеца Столичната община ще обяви процедура за
Коментари Харесай

Фандъкова пуска спешно търг за проблемното трамвайно трасе

До края на месеца Столичната община ще разгласи процедура за избор на реализатор за преместването на краткотрайното трамвайно трасе сред НДК и Петте кьошета. Вчера съдът забрани трамвая по бул. " Скобелев " да се движи.

Временното трамвайно трасе, по което се движат 4 трамвая в двете направления с изчакване, тормози жителите в околните кооперации към този момент 12 години. Трасето нарушава съществени условия за широчина и разстояние от постройките. През годините от общината неведнъж обещаваха, че трасето ще бъде изместено във вътрешността благодарение на специфична рампа, само че до този миг това по този начин и не се е случило.

Сагата с сякаш краткотрайното трамвайно трасе стартира през 2010 година. Още тогава обещанието е, че напълно скоро трасето ще бъде изместено на законно разстояние от постройките.

" Двупосочно минават, доста тежко се понася. Човек не може да се наспива, изпада в меланхолия. Тука в 20-о учебно заведение има сбирки, срещи с архитекти, неведнъж са обещавали, че трасето е краткотрайно и ще се реконструира. ", недоволна е Ваня Милева, представена от Българска национална телевизия. 

Освен, че реорганизация не се прави, трамваите стават все по-шумни, тъй като трасето към този момент е разрушено. Отскоро оттова минава и трамвай номер 27, с което линиите по трасето стават 4.

Жителите се оплакват още, че трамваите не съблюдават ограничаването от 5 км/ч. През годините общински съветници от съвсем всички партии в градския парламент са питали по кое време ще бъде отстранено трасето.

" На питането ми от март месец още не е отговорено. Това са 156 дни. Аз там запитвам по кое време ще бъде отстранено, какъв брой ще коства? Налагат ли се наказания, какви ще са обезщетенията за живущите, които над 10 годни живеят в този пъкъл. ", споделя общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов.

От общината дадоха отговор документално, че до края на месеца ще разгласят процедура за избор на реализатор за изместването на трасето и ремонт на транспортния тунел. В мнението се споделя още, че планът планува унищожаване на единичния коловоз и създаване на двоен посредством нова рампа, която ще разреши изтеглянето на трасето от съществуващите здания.

Очаква се строителните действия да стартират през идващото лято. Столичната община ще изиска и удължение на посочения от съда период за унищожаване на трасето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР