До края на годината трябва да приключи строителството на Националното

...
До края на годината трябва да приключи строителството на Националното
Коментари Харесай

До края на годината трябва да приключи строителството на радиоактивното гробище у нас

До края на годината би трябвало да завърши строителството на Националното вместилище за радиоактивни боклуци. Средствата, нужни за построяването на хранилището, са към 72 милиона евро и са обезпечени от Международния фонд „ Козлодуй " и Европейската комисия. Това сподели за „ Хоризонт " Сергей Цочев - ръководител на борда на шефовете на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци ".
Прочетете още
След приключването на строителните работи хранилището би трябвало да получи лиценз за работата си и да бъде въведено в употреба идната година, уточни още Сергей Цочев.

„ Националното вместилище е планувано да одобри отпадъците, които са насъбрани от работата на първи до четвърти блок, отпадъците, които ще се получат от дейностите по извеждането им от употреба, отпадъците от употребата на пети и шести блок и вероятно отпадъците от нова нуклеарна мощ ", сподели той.

По думите му, с цел да се покрие целият набор от боклуци, ще би трябвало да бъдат построени и втори, и трети стадий на хранилището.

„ Проектът го има, площадката я има, Оценка на въздействието върху околната среда е изработен, просто би трябвало да се започва в подобаващ миг построяването на идващите стадии. Да кажем, че 2030 година е един добър период за започване на строителството на втория стадий ", сподели още Сергей Цочев.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР