До края на годината Столичната община започва налагане на ипотеки

...
До края на годината Столичната община започва налагане на ипотеки
Коментари Харесай

Столична община погва собствениците на паметници на културата - обмисля ипотеки и зверски глоби

До края на годината Столичната община стартира налагане на ипотеки за неприятно стопанисвани здания, оповестени за недвижима културна полезност. Това заяви основният проектант на София Здравко Здравков пред Българска национална телевизия.

Ако притежателят е санкциониран три пъти за безучастие при опазването на парцела, общината ще го ремонтира за лична сметка.

Официално предизвестие към този момент е изпратено до един от притежателите на " Захарна фабрика ", само че към този момент ще им бъде наложена санкция от 200 хиляди лева Собственикът е подал несъгласие и е изразил подготвеност да стартира реституция.

Видът на тогавашната " Захарна фабрика " през днешния ден оставя мъка. 32 години след оповестяването ѝ за монумент на културата най-здравото нещо тук като че ли е високата ограда. Именно тя и защитата стопират свободния достъп до постройките с изчезнали покриви и зеещи прозорци.

Отношението на разнообразни притежатели през годините към парцела, разгласен за недвижима културна полезност, е причина за неговата съсипия.

Предишните притежатели получават три санкции - една от 50 хиляди лева и две от 100 хиляди лева От края на 2016 година " Захарна фабрика " има нов собственик. През август тази година на собствен ред и той получава покана от Столичната община да стартира реституция на комплекса. Предупреждението гласи, че в случай че това не стане в избрания период, парцелът ще бъде ипотекиран и ремонтиран, според закона.

" Тези наставления не са изпълнени. Установено е на 24 август, че не са изпълнени. Предстои да създадем един протокол и да пристъпим към нова глоба. Съответно в закона вдигнахме глобите от 100 на 200 хиляди лева на юридически лица, по този начин ще бъде наложена най-високата глоба ", разяснява основният проектант Здравко Здравков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР