До края на годината авариралият през август агрегат на ПАВЕЦ

...
До края на годината авариралият през август агрегат на ПАВЕЦ
Коментари Харесай

До края на годината ПАВЕЦ Чаира подсилва пазара на ток с 216 МВ

До края на годината авариралият през август елемент на ПАВЕЦ " Чаира " ще бъде ремонтиран ускорено и ще се върне на пазара на електрическа енергия, което ще обезпечи още 216 МВ мощ и би трябвало да повлияе позитивно за задържане на растежа на цената на тока.

Това стана ясно след ревизия във вторник по какъв начин върви ремонтът на машината, както и рехабилитацията на два от другите елемента, която се прави с пари от Международния фонд " Козлодуй " (МФК), захранван от Европейска комисия като отплата за затворените четири дребни реактора на АЕЦ " Козлодуй "

ПАВЕЦ " Чаира ", който е част от хидрокаскадата Белмекен – Сестримо и е самобитна батерия за предпазване на създадената от водата сила, има четири елемента с обща мощ 864 МВ. Два от тях са спрени за рехабилитация по план за общо 42.48 млн. евро, от които 26.58 млн. евро са безплатно финансиране от МФК по подписан още през 2013 година контракт. Изпълнението на плана обаче е мощно забавено при предходното ръководство на ГЕРБ, а третата машина аварира през август.

Спазването на периодите при ремонтните действия на авариралата машина на ПАВЕЦ " Чаира " и на тези в рехабилитация е от сериозна значимост за електроенергийната система в подтекста на идния зимен сезон и растящите цени на електрическата енергия, декларирал министърът на енергетиката Андрей Живков по време на инспекцията, представен от пресцентъра на ведомството си. При визитата си той е бил съпроводен от делегация на Европейската комисия, водена от заместник-генералния шеф на Групово дело " Енергетика “ Масимо Гариба, която е на мониторингова задача в България за инспекция на напредъка по осъществяването на планове, финансирани по линия на Международния фонд " Козлодуй ". Рехабилитацията на комплекса Белмекен – Сестримо – Чаира е един от тези планове.

В момента работата по ремонта на авариралия елемент е усъвършенствана посредством прекачване на личен състав от други мощности, редуциране на отпуски и почивки и други ограничения. Целта е ремонтните действия да приключат до края на годината, увериха от управлението на централата. Това ще обезпечи опция за ускорение и на рехабилитационните действия, защото на площадката на централата не е допустимо да се извършват действия на повече от две машини по едно и също време, показват от енергийното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР