До края на деня се очаква да стане ясно дали

...
До края на деня се очаква да стане ясно дали
Коментари Харесай

На работа и с деца вкъщи: Какви са изпитанията пред родителите?

До края на деня се чака да стане ясно дали от събота ще бъдат затворени учебни заведения, детски градини, молове, заведения, кина и театри. В София, все още, под карантина са над 7 000 възпитаници и деца от детски градини и ясли.

Първокласникът Теди от през вчерашния ден участва виртуално в действителната класна стая.

" Това се случи също и в средата на ноември, когато също го прехвърлихме на онлайн образование. Както образованието е значимо. За мен здравето е доста по-важно. Както здравето на самите деца по този начин и здравето на преподавателите ", сподели родителят Павел Василев.

Четвъртокласничката Екатерина обаче избира присъственото образование, тъй като може да репетира умерено в часовете по танци и да се приготви по-добре за Националното външно оценяване.

" Когато учим онлайн от време на време ни прекъсва връзката, не можем да разберем хубаво уроците и не можем да се забележим с приятелите и не е хубаво съгласно мен ", сподели ученикът Екатерина Червенкова.

Майката на Екатерина също счита, че децата би трябвало да останат в действителните класни стаи.

" За мен е значимо детето да върви на учебно заведение. Имам по-голяма щерка, която е осми клас и съвсем от началото на годината седи у дома. Мисля, че това доста неприятно се отразява на децата ", сподели родителят Гергана Кацарска.

Гергана работи онлайн и може да гледа щерка си. Майката на Теди обаче трябвало да спре работа, с цел да гледа него и по-малкото си дете, което от през вчерашния ден не върви на ясла.

" Ние сме малко облагодетелствани, тъй като сме с дребен бизнес. Малко ще ни пострада работата от това, само че въпреки всичко можем да оцелеем ", споделя бащата Павел Василев.

Родителите, които нямат личен бизнес и са принудени да спрат работа, с цел да гледат децата си, имат няколко благоприятни условия, изясняват синдикатите.

" Или да се уговори спомагателен заплатен годишен отпуск или индивидът, работещият, да излече в отдалечена форма ", сподели Тодор Капитанов от КНСБД.

В учебното заведение на Екатерина и Теди няма карантинирани паралелки. Учителите са подготвени да превключат на онлайн образование.

" От наша страна нещата стават доста бързо. И безусловно от единия за идващия ден, тъй като и междучасията са съобразени в присъствена среда какъв брой би трябвало да бъдат, надлежно какъв брой би трябвало да бъдат в електронна среда ", сподели шефът на СУ " Иван Богоров " Мая Зафирова.

Преминаването в онлайн среда няма да се отрази на образователната стратегия за най-малките до края на годината.

" Колкото са по-малки учениците на възраст, толкoвa по-сложно е образованието в електронна среда. В случая напълно ще се доверим на експертизата и решението на здравните управляващи ", сподели шефът на РУО - София Ваня Кастрева.

Заразените с Коронавирус учители в София са към 200 от общо 17 000. W детските градини също се вижда растеж на инфектираните чиновници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР