„До колкото знам танкерите с американския втечнен газ се разтоварват

...
„До колкото знам танкерите с американския втечнен газ се разтоварват
Коментари Харесай

Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от САЩ, не аз, а работна група пише закона Магнитски

„ До колкото знам танкерите с американския полутечен газ се разтоварват сега и си употребяваме газа от там”. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„ За първи път от доста години българският парламент е жив, не е отегчителен, не е предвидим и не е просто гумен щемпел на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това е здравословно ", сподели още той.

Той разяснява спречкването сред депутата от „ Продължаваме Промяната” Искрен Митев и ръководителя на „ Възраждане” Костадин Костадинов в пленарна зала. „ Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е положителният прочит на това, което се случва”, уточни Василев.

И добави: „ Ако може да има малко по-малко разгорещени разногласия и конструктивизъм, би било добре, само че е по-добре да има такива, в сравнение с никакви”.

Относно подпалването на Културния център „ Иван Михайлов” в Битоля, министърът на финансите съобщи, че това е „ още едно възпламеняване на пристрастености, с цел да може да се попречи на някакво рационално решение, което да бъде открито от външните министерства и всички, които работят и търсят решение”

„ Това не е ориентирано против България или Северна Македония, а против това да се откри съгласие и този спор да бъде позволен в един миг. Това обаче става единствено посредством диалози и увещание на едната страна по отношение на другата, тъй че да се стигне до разбирателство”, уточни Асен Василев.

Вицепремиерът означи, че и от двете страни има наказание на акта и изрази, че това няма да има трагични последствия и че тези, които са запалили центъра, няма да си реализиран задачите.

Запитан дали в случай че в този момент „ Продължаваме Промяната” управляваха сами са щели да намерят компромисно решение за РСМ, той отговори: „ Това, което завихме, влизайки в ръководството е, че доста дълго време България не е поставяла този въпрос. В последния миг ние го слагаме. Това не е обстановка на Политическа партия, а на България и на целия български народ. Много дълго време ние сме си мълчали по този въпрос, за разлика от Гърция, която 20 години споделяше, че има проблем”.

„ Проблем има. Това е истината и това не може да се замете под килима”, разяснява той.

Василев беше безапелационен, че не се оказва напън от Европейски Съюз върху България по тематиката. „ Има непрекъснато запитване до каква степен сме стигнали. Това не е напън на правилото, че в случай че не създадем това, ще се случи нещо друго. Няма подобен вид натиск”, сподели той.

„ Това, което идва в Европа е: „ Разберете се с РСМ, с цел да се отпуши процеса. За мен първата стъпка в това е, че не България би трябвало да се разбере с Македония, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с нея – т.е. Европейски Съюз да одобри най-малко частично българската позиция”, посочи министърът на финансите.

Той изрично отхвърли да написа български вид на закона „ Магнитски”. „ Има работна група, която се управлява от Министерството на правораздаването. Вътре има присъединяване от ДАНС, Българска народна банка, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов контрол и Министерски съвет. Тя се управлява от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство”, съобщи финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова съответствува с това, което са написали специалистите, той сподели: „ Не съм сигурен до какъв брой съответствува. Имаше 3-4 разновидността по 2 разнообразни закона, които би трябвало да се приготвят – Закона за използване на европейски наказания, а другият е за това по какъв начин, в случай че има наложени външни наказания, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система”.

„ Смятам, че всичко това е стихия в чаша вода. Ако има в действителност изработен същински законопроект, той би трябвало да мине публично разискване, да бъде признат от Министерски съвет, да влезе в Народното събрание, да се прегледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в безусловно недопечен тип, които нито са огледани от позиция на конституционалност, нито от позиция на европейско законодателство. Тези текстове са доста надалеч от закон”, безапелационен бе Асен Василев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР