До и под 5% може да се забави икономическият растеж

...
До и под 5% може да се забави икономическият растеж
Коментари Харесай

Икономическият растеж на Китай може да падне под 5% заради коронавируса

До и под 5% може да се забави икономическият напредък на Китай през първото тримесечие на годината вследствие на епидемията от новия ковид. Това ще принуди китайските ръководещи да вкарат повече спомагателни стимулиращи стопанската система ограничения, съобщи в сряда държавният икономист Чжан Мин, представен от Reuters.

Разрастващата се вирусна зараза, която до момента аргументи гибелта на над 170 души и болести над 7000 китайци, може да забави стопанската система с към 1%, счита специалистът. " Растежът на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие на 2020 може да бъде към 5%, само че не можем да изключим опцията за спад и под 5 на 100 ", означи Чжан Мин.
 Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите
Коронавирусът изтри $1,5 трилиона от пазарите

От 20 януари насам

Икономистът от Китайската академия на обществените науки - върховен държавен мозъчен концерн, уточни, че неговата прогноза се основава на догатката, че епидемията ще доближи своя пик първоначално доникъде на февруари и ще завърши към края на месец март.

Китайската икономическа агресия се забави през последното тримесечие на 2019 до близо 30-годишно дъно, като редица анализатори допускат, че актуалната вирусна зараза ще отслаби в допълнение водещата азиатска стопанска система.

Прогнозираният от Чжан Мин отрицателен резултат върху китайската стопанска система от новата зараза може да се окаже доста по-голям, в сравнение с този, който аргументи коронавирусът SARS през 2002-2003 година, когато също потегли от Китай и аргументи гибелта на близо 800 души по целия свят.

Част от отрицателните прогнози на Чжан Мин се базират на обстоятелството, че втората по мощ стопанска система в света в този момент разчита повече на бранша на услугите и на потреблението, в сравнение с по време на вируса SARS. Във вътрешен проект епидемията визира съществено превоза, туризма, публичното хранене и промишлеността на заниманията.

Според Чжан Мин това може да навреди на работните места, като има възможност равнището на безработицата в страната да надвиши 5,3% през идващите месеци.
 Премиерът на Китай: Икономиката ще продължи да се забавя и следващата година
Премиерът на Китай: Икономиката ще продължи да се забавя и следващата година

Това може да значи, че растежът през 2020 година ще е под 6%

Всичко това евентуално ще принуди държавното управление да предприеми спомагателни ограничения в поддръжка на стопанската система, които обаче могат да покачат бюджетния недостиг до над 3% от Брутният вътрешен продукт през 2020-а година. Според икономиста, Китайската национална банка може да продължи да намалява минималните наложителни запаси на банките, както и лихвените ставки.

Чжан Мин счита, че икономическият напредък може да се възвърне по-късно през годината и в границите на 2020 да доближи 5,7%, откакто през 2019-а Брутният вътрешен продукт на Китай набъбна с 6,1%, отбелязвайки най-слаб напредък от 29 години насам.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР