До главния прокурор на България постъпи сигнал от кмета и

...
До главния прокурор на България постъпи сигнал от кмета и
Коментари Харесай

Сигнал до Цацаров – голямо количество взривни вещества не се съхраняват безопасно в завод „Миджур”


До основния прокурор на България постъпи сигнал от кмета и ръководителя на Общински съвет - Чупрене за невземане на ограничения по безвредно запазване на доста количество взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване на територията на цех „ Миджур “, в землището на с. Горни Лом, където при настъпване на индустриалната повреда на 01.10.2014г. починаха 15 души.

Взривните субстанции се намират в хранилища на завода „ Миджур “. В сигнала е посочено, че и все още към момента не са изпълнени всички условия за сигурност и са застрашени живота и здравето на популацията, оповестиха от прокуратурата. Към сигнала е прибавен и протокол от инспекция, осъществена от Министерство на околната среда и водите, взаимно с представители на Министерство на вътрешните работи, при която е открито, че в хранилища на завода се съхраняват голям брой взривни субстанции, взривни произведения и средства за взривяване.

За случая на 01.10.2014г. на територията на цех „ Миджур “, Окръжна прокуратура – Видин внесе обвинителен акт против четири лица и все още делото се преглежда от Окръжен съд – Видин.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна инспекция на Върховна административна прокуратура /ВАП/.

Във ВАП са получени данни, че собствеността на терена и постройките на завода принадлежи на „ Миджур манеджмънт кънстракшън “ ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните субстанции, средствата за взривяване и взривни произведения е „ Видекс “ АД - виновен за съхранението и сигурността им.

От показаните материали е видно, че след надлежна инспекция, са открити случаи на неспазване на специфични закони: в нарушаване на чл.32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения /ЗОБВВПИ/ от „ Видекс “ АД не е показан контракт за обезпечаване на въоръжена защита за обектите - 5 бр. взривни хранилища, в които се намират изброените вещества; не са показани документи за осъществяване чл.14 от ЗОБВВПИ, съгласно който „ Видекс “ АД би трябвало да разполага със лични или наети складови помещения; в завода няма местна система за обявяване за обезпечаване на ранно предизвестие на личния състав, способените органи и популацията според чл.35, ал.3,т.5 от Закона за отбрана при бедствия /ЗЗБ/.

На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните условия може да докара до рискове за необятен кръг лица, поради евентуалната заплаха на въпросните субстанции. Освен това е преценено, че казусът е изключително незабавен и изисква незабавна интервенция от органите, снабдени с подготвеност по поставените въпроси.

Ето за какво, в осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността, в отбрана на държавния и публичния интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.6 Закон за съдебната власт са ангажирани министърът на вътрешните работи с оглед пълномощията за надзор, предоставяне на наложителни наставления, налагане на насилствени административни ограничения и на наказания по ЗОБВВПИ и по ЗЗБ, включително и в качеството му на председателстващ Съвета за понижаване на риска от бедствия, както и регионалният шеф на област Видин и кметът на община Чупрене по отношение на организационните и управителни пълномощия по ЗЗБ, в т. ч. и във връзка с превантивни ограничения за недопускане на бедствия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР