До дни ще започнат изпитанията на новия кораб за драгиране

...
До дни ще започнат изпитанията на новия кораб за драгиране
Коментари Харесай

В Русе започват изпитанията на новия кораб за драгиране

До дни ще стартират тестванията на новия транспортен съд за драгиране на Агенцията за изследване и поддържане на река Дунав в Русе. Досега тя не разполагаше с такова съвременно оборудване. Затова през летните месеци, когато равнището на реката падне фрапантно и се образуват прагове, за удълбочаване на плавателния път се наемаха непознати профилирани кораби.

Няколко са сериозните сектора, които при намаление на равнището на Дунав, образуват прагове. Заради тях от време на време плавателните съдове засядат в плитчините и блокират целия воден трафик.

Но към този момент с новия транспортен съд за драгиране от Агенцията за изследване и поддържане на Дунав ще могат да управляват дълбочината на фарватера. След като е пропътувала 3000 километра, преминавайки за 26 дни по канала Рейн- Майн-Дунав, драгата към този момент е в Русе.

" Построено е в нидерландска корабостроителница, доставено е по вътрешните водни пътища на Европа и в този момент сега се дооборудва, като в границите на идващите няколко дни ще бъде напълно приключено. И му предстоят тествания и образование на екипажа ", сподели шефът на Дирекция " Поддържане на плавателния път " в АППД - Русе Ивелин Занев.

Екипажът ще е от 3 души - капитан, монтьор и моряк, които към този момент се образоват. Драгата би трябвало да проработи през 2022 година, когато бъдат подготвени и оборудванията, които го обслужват.

" Те са понтон, шалан и маневрен транспортен съд, които сега са в градеж в румънска корабостроителница. Тази драга ще работи в сектора, който поддържаме ние като изпълнителна организация, който е от устието на река Вит до Силистра ", сподели шефът на Дирекция " Поддържане на плавателния път " в АППД - Русе Ивелин Занев.

За име на кораба е определено " Янтра ". Продължена е традицията всички плавателни съдове на Агенцията да се кръщават на български притоци на реката.

Автор: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР