До днес все още не е ясно каква е целта

...
До днес все още не е ясно каква е целта
Коментари Харесай

Стоунхендж е създаден за звукова илюзия

До през днешния ден към момента не е ясно каква е задачата на построяването на Стоунхендж. Има теории, че това е специфичен календар или място за специфични ритуали, които са се правили от антични жреци в средата на кръг от високи камъни, издигнати по неразбираем към този момент метод.

Възможно е обаче Стоунхендж да е издигнат като опит за подражаване на звукова заблуда. Ако двама гайдари застанат на полето и свирят, наблюдаващите ще чуят забавен звуков резултат.

Така ще се получи, че двете звукови талази ще образуват места, където звукът въобще няма да се чува, защото те ще се срещат една с друга.

Най-вероятно тази опция за тихи места е въодушевила основателите на Стоунхендж. Но вместо гайдите каменните блокове на Стоунхендж имитират тази звукова заблуда.

Каменните блокове, които са ситуирани в кръг, основават място, което е изцяло изолирано от звуци – това се получава в центъра на каменния кръг. Името, с което Стоунхендж е прочут в Англия, е „ гайдарските камъни ”.

Според антична легенда Стоунхендж е бил основан, когато двама магьосници гайдари отвели млади девойки в полето, с цел да танцуват и по-късно ги трансформирали в камъни, както били хванати в кръг.

Правени са опити с хора с вързани очи, които са вкарвани в центъра на Стоунхендж, до момента в който двама гайдари свирят от двете му страни. Според участниците в опита те усещали места в кръга, където нямало тон и те считали, че има стена, която ги изолира от гайдарите.

Стоунхендж, който е основан преди повече от пет хиляди години, най-вероятно е бил построен, с цел да се сътвори илюзията на липса на тон.

Това несъмнено е било належащо за специфичните ритуали, които са правени в центъра на кръга и са претендирали централизация на вниманието. В центъра на каменния кръг е трябвало да не се чува нито тон, който да отвлича вниманието на жреците.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР