До 8 пъти по-голяма печалба носи паралелният износ на лекарства,

...
До 8 пъти по-голяма печалба носи паралелният износ на лекарства,
Коментари Харесай

До 8 пъти по-голяма печалба носи паралелният износ на лекарства

До 8 пъти по-голяма облага носи паралелният експорт на медикаменти, показват сдружения на фармацевтите у нас. Те напомнят случая с лекарството за ревматоиден артрит Хюмира, което удвояваше цената си при експорт в Западна Европа.

Над 300 медикамента по лекарско наставление липсват на пазара, прецизира за “Труд news ” Николай Костов, който е ръководител на Асоциацията на аптеките в България.

В тази връзка депутатите от ГЕРБ Лъчезар Иванов, Деница Сачева и Костадин Ангелов внасят промени в Закона за лекарствените средства.

В страната ни системата за следене на медикаменти СЕСПА работи по български, което бе разкрито от управляващите в Нидерландия. Те откриха, че българска компания е направила реекспорт на 20 опаковки Keytruda, чиито номера съгласно системата демонстрират, че към този момент са употребявани за наши заболели от рак. Сега медикаментите се наблюдават шест месеца обратно и когато доближат 65% от средномесечното ползване, влизат в забранителния лист за експорт. Експертите предлагат, в случай че в страната липсват под 100% от средномесечното ползване, изчислено за миналата една година, медикаментите да бъдат забранявани за експорт.

Паралелният експорт на медикаменти у нас импровизирано се прави оценка на над 500 млн. лв. годишно, като се счита, че 2/3 е легалният експорт, а 1/3 е противозаконен.

Според лист на Изпълнителната организация по медикаментите, възложен на уеб страницата Медиапул, към октомври месец предходната година 27 търговци на едро са направили експорт на 387 лекарствени продукта. Декларираният експорт е за Австрия, Белгия, Англия, Германия, Дания, Ирак, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Съединени американски щати, Словакия, Унгария, Чехия, Швеция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР